Комисията на Златанов работила безконтролно 08.09 | 13:23

Резултатите й били близки до нулата

От iNews.bg

Върху дейността на Комисията за установяване и предотвратяване конфликт на интереси (КУПКИ), оглавявана от Филип Златанов, не е упражняван никакъв контрол. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" и член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Атанас Зафиров пред БНР.

По думите тефтерчето на Златанов потвърдило една обществена тайна за начина, по който е действало правителството на ГЕРБ, както и технологията, по която са притискани хора от обществения живот.

Според него са на лице пропуски в Закона за установяване и предотвратяване конфликт на интереси.

"Законът има нужда от ремонт, щом позволява на комисията, с подзаконов акт, да променя изцяло философията на дейността си”, каза народният представител.

Той обясни, че преди няколко дни, когато е разглеждан доклада за дейността на комисията за 2012 г., е очаквал разгорещен политически дебат. Такъв обаче не се състоял, защото станало ясно, че "голяма част от комисията е била подчинена на председателя й, който е лично назначение на Искра Фидосова". Затова, според него, от ГЕРБ отбягвали темата.

По думите на Илиан Тодоров от "Атака" трябва да се разбере как от ГЕРБ са си позволили да използват държавни структури, за да притискат свои политически опоненти.

Той посочи, че първите сигнали, получени в комисията, са 9 на брой. Има сигнал примерно от кмета на град Рила, заяви Тодоров.

Тодоров добави, че има практика администрацията на цялата комисия да се назначава от председателя на КПУКИ. По думите му не се знае дали цялата комисия не е била подведена от назначената администрация от председателя Филип Златанов. По думите му откакто съществувала, резултатите от КПУКИ били близки до нула, както и резултатите от редица други държавни органи за корупция.

Според Емил Радев от ГЕРБ в комисията партията му нямала мнозинство. 

Водещи

Най-четени