Конституционният съд върна условията за уседналост 05.05 | 18:11

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване

От Елена Коцева

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели
през последните 12 месеца в съответното населено място.

Това пише в решението на КС от вчера, публикувано днес на страницата на съда. Искането за произнасяне на съда е от 53 депутати от опозицията.

С решението на КС отпада и условието за 12 месеца уседналост за всеки жител на държава-членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, за правото му да избира общински съветници и кметове.

Също така, според съда, противоконституционно е и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

Конституционните съдии отменят и разпоредбата, според която член на ЦИК може да бъде
освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция, както и изискването партията да е получила две на сто от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде
върнат внесения депозит за участие в изборите.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше
за първи път на предстоящите избори през есента. Сред противоконституционните текстове са и тези, които предвиждат намаляване на броя на общинските съветници, както и това, че общински съветник, напуснал или изключен от група, става независим и не може да бъде приет за член на друга група.

Водещи

Най-четени