Президентът спря с вето Изборния кодекс 03.01 | 12:07

Според президента законът е откровено отстъпление от постигнатото в последните 20 години

От Елена Коцева

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание Изборния кодекс, приет на 22 декември 2010 г.

В мотивите се посочва, че кодексът съдържа множество правни недостатъци, а някои негови норми са откровено отстъпление от постигнатото в последните 20 години, както и от демократичните стандарти за провеждане на избори, установени в Европа.

Според президента основна слабост в приетия Изборен кодекс системно прокарваната в редица текстове тенденция за ограничаване на активното и пасивното избирателно право на българските граждани.

Уредбата на активното избирателно право при избора на членове на Европейския парламент от Република България и при избори на общински съветници и кметове е проблематична от конституционно-правна гледна точка. 

Сред мотивите за налагане на вето е и липсата на аргументация за въвеждането на принципа на уседналост при избора на евродепутати, подобно на изискването при гласуване на местни избори. 

iNews припомня, че депутатите въведоха изискване за уседналост – при избори за евродепутати гласоподавателите следва да са живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, а при избори за органи на местно самоуправление право да гласуват имат избирателите, които са живели най-малко през последните дванадесет месеца в съответното населено място в страната.

"Ако това в някаква степен е логично за местните избори, то въвеждането на изискване за уседналост в изборите за членове в Европейския парламент от Република България не може да бъде обосновано с посочените мотиви", посочва във ветото си президентът.

Необосновано също от гледна точка на демократичното управление, според Първанов, е силното намаляване на броя на населените места, които пряко ще избират своите кметове. Така повече от 1 000 населени места няма да се произвеждат избори за кметове на кметства. 

Като стъпка в посока на отслабване на местното самоуправление, според Първанов, е и намаляването на броя на общинските съветници.

Промените в изборния закон ще доведат до дебалансиране на системата на местното самоуправление и ще възпроизведат политическия модел от национално ниво, като в общинските съвети е много възможно да бъдат избрани само представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии.
Подобна ситуация влиза в разрез с идеите за плуралистична демокрация.

Също така според ветото на президента, възприетите правила за гласуване в чужбина при парламентарните избори поставят нашите сънародници, които се намират извън пределите на Република България, в неравностойно положение спрямо избирателните в страната.

За изборите за народни представители българите в чужбина ще гласуват единствено за партии и коалиции от партии, но няма да могат да отбелязват преференции. Това законодателно решение влиза в разрез с конституционния принцип на равното избирателно право, посочва президента.

Водещи

Най-четени