Коронавирусът вече е култ, приспаха нас и критичното ни мислене 28.10 | 08:14

Данните за COVID-19 са неясни; не е необходимо затваряне на хората по домовете им, унищожението на икономиката или всяването на страх всекидневно.

От iNews.bg

През месец март по телевизията в България бе обявено, че към нас "се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история". Същият наратив бе представен и пред гражданите в останлите европейски страни, както и в голяма част от света, няколко дни след като СЗО обяви пандемия. В продължение на месеци, до края на пролетта, всяка сутрин ни бе обяснявано, че маските са най-доброто средство за предпазване от заразяване, че трябва да спазваме социална дистанция, едва ли не да подозираме всеки наш близък, съсед или проятел, че е преносител на опасната зараза, а в противен случай – ще има недостиг на чували за трупове – цитат, изречен от настоящия министър на здравеопазването в навечерието на Великден.

И така неусетно, следвайки директивите на Националния оперативен щаб (НОЩ), заспахме. Днес, след почти 8 месеца, сме будни, но сме в друга реалност – декорът сменен, а правилата напълно различни. Паднахме много дълбоко в дупката на COVID култа – тоталитарен психопатичен наратив, който има много малко връзка не само с реалността, но и с научните факти, пише психоаналитикът д-р Брус Скот.

Голяма част от хората, облъчвани ежедневно с информация за коронавируса, все още са в будна кома. Те не само не знаят, но и не искат да знаят какви са контра аргументите на заключването на хората по домовете им, задължителното носене на маски и т.н. Няма да навлизаме в подробности по тази тема, която е разработвана многократно и информацията е достъпна за тези, които искат да я достигнат. Ще кажем само, че просто търсене в най-голямата търсачка – Google – по ключови думи за "The Great Barrington Declaration" и "ACU2020”, имат голям шанс да събудят мнозина англоговорящи от съня.

Основният аргумент, който и доц. Атанас Мангъров, сред редица други експерти, обяснява е, че: Данните за COVID-19 са неясни; не е необходимо затваряне на хората по домовете им, унищожението на икономиката или всяването на страх всекидневно.

Доказателство, че целият наратив покрай коронавируса се управлява от "водачи на култ" са новите мерки, не само в България, но и в Европа. Не само въвеждането им, но и самите правила, които са сякаш умишлено измислени да бъдат объркващи: "Носете маска вън, но само когато има събирания и не можете да спазвате дистанция. Маски в заведенията не са необходими, но може да се наложи да ги затворим, защото разпространяват зараза. Учениците са само носители на вируса и могат само да заразяват други хора, но за тях маски няма". И т.н. и т.н. Само част от примерите за абсолютното безумие на мерките в последните месеци. Всички все още имат пресен спомен на десетките противоречащи една на друга заповеди от Министерството на здравеопазването в ранните месеци на пандемията. Това е тактика, използвана широко в различните култове в историята на човечеството. Лидерите използват този подход, за да "окъсят" критичното мислене. Честата промяна в наратива на култа без видима причина води до объркване. Веднъж излъган и повярвал за дълго време в лъжата, човек трудно може да бъде убеден, че е бил измамен, независимо от фактите и информацията, представена пред него. 

Тези правила, очевидно объркващи и нямащи връзка с логиката, нямат за цел да помогнат на хората да се справят с пандемията, да ги успокоят. Не. Тяхната цел е по-скоро да объркат масите, да ги дезориентират и да управляват съзнанието им чрез страх. Лидерите на COVID култа искат да накарат да следват култа чрез хаос. И лишени от критично мислене заради страх, масите правят точно това – сляпо спазват необосновани, недоказани, неструктурирани и противоречиви арбитрарни мерки, които би трябвало да ги предпазят. Бавно, но сигурно, хората биват индоктринирани да вярват, че връщане към старата нормалност няма. Но съвсем спокойно може да се каже, че това не е заради вируса, който със сигурност съществува, но се оказва не толкова опасен.

Според данните на CDC – Center for Disease Control (Националния оперативен щаб в САЩ) – шансът за оцеляване след заразяване с новия вирус в съответните възрастови групи е следния:

  • 0-19 – 99.997%;
  • 20-49 – 99.98%;
  • 50-69 – 99.5%;
  • 70 и нагоре – 94.6%.

В същото време самата пандемия придоби нови измерения и вече се превърна в изчисляване на броя нови случаи. Според последни данни – между 89 и 94% от позитивните резултати на PCR тест са фалшиви-позитивни (Виж ACU2020), а политиците напълно игнорират факта, че този тип тестване никога не е било замисляно като диагностичен инструмент. В този смисъл, осланяйки се на резултатите от такъв тест за организирането на държавата и политиката в нея, е повече от абсурдно, но това не пречи всяка сутрин да се обявяват все по-страшни числа, показващи броят на новите случаи за последните 24 часа.

Макар и част от култа, който за трезвомислещите е абсурден, неговите последователи в повечето случаи не са склонни да признят грешките си и защитават организацията. Това е психология и не се случва за първи път в историята. Когнитивният дисонанс у мнозина германци след края на Втората световна война е добър пример – те не са успели да видят тоталитарния привкус на режима на Хитлер навреме, тъй като са били инициирани в култ, който ограничава ресурса им за критично мислене. 

Ето какво пише в документ за различните опции на правителствтото на Великобритания, който дава съвети за това как да хората да спазват мерките повече:

"Значителен брой хора още не се чувстват достатъчно застрашени;  Възприеманите от тях нива за опасност трябва да бъдат повишени, използвайки удрящи тежко емоционални съобщения"

И действително, ако погледнем потока не само по новините, но и в социалните мрежи – ядрото на модерното общество – ще забележем странна тенденция. Правителствата и собствениците на различни интернет платформи активно опитват да "засрамят" тези, малко останали хора, които все още проявяват наченки на критично мислене и не са съгласни с официалния наратив. Също като в култ. 

Обявеният за дисидент по време на СССР Владимир Буковски добре описва сегашната ситуация, в която сме изпаднали, още през 1977 г.: "Странностите на политическата система в СССР; комунистическата идеология; несигурностите и трудностите в науката на психиатричната помощ; лабиринтите на човешкото съзнание и подсъзнание. Всички тези са странно оплетени едно в друго, за да създадат чудовищен феномен – употребата на медицината срещу човека". 

А култоподобната същност на т.нар. "Нов, след-COVID-19 свят" в наши дни все по-бързо навлиза във всеки аспект от нашия живот с видно все по-малко наука, подкрепяща дадени твърдения. Любопитно феноменът е виждан от хората на власт като средство те да останат на власт и като възможност да преструктурират обществото – не за доброто на хората, а за своя собствена облага. 

Източник: Д-р Брус Скот - психоаналитик, автор на редица киги в начуната му сфера, сред които "Testimony of Experience: Docta Ignorantia and Philadelphia Association Communities"

Водещи

Най-четени