Костинбродските бюлетини изглеждали добре, но противоречали на Изборния кодекс 26.11 | 13:12

Те не били сортирани според изискванията на закона

От iNews.bg

Костинбродските бюлетини, намерени в печатница "Мултипринт" в деня за размисъл на предишния парламентарен вот, не били според изискванията на Изборния кодекс. Това стана ясно по време на втория ден от делото за откритите количества изборни книжа в печатницата. 

По него единственият обвиняем е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. 

В съдебната зала експерти обясниха, че над 300 000 бюлетини са били отпечатани според изискванията, а останалите 234 120 също са били според правилата, но не били нарязани и залепени. Те обаче не били сортирани в кочани по 50 бройки, както изисква Изборният кодекс. 

Съдията Ана Захариева прочете показания на свидетели, които заради съкратената процедура, по която се води делото, не присъстваха в залата, уточнява в. "24 часа". Сред тях са и тези на червения депутат Мая Манолова. Те са взети по време на разследването. 

Според тях социалистката е разговаряла с мъж и жена на 1 май, които ѝ разказали за готвената манипулация в Костинброд. На 9 май тя е получила бял плик с флашка и два листа, в който се описвало как ще бъдат извършени тези манипулации.

Делото за костинбродските бюлетини беше върнато от съда в началото на годината заради пропуски на прокуратурата. Държавното обвинение протестира решението на магистратите пред Софийския апелативен съд, който потвърди решението на СГС.

Най-четени