Костов: Защо България стана мишена? 19.07 | 18:20

Депутатът призова медиите да прослелят кога правителството ще отговори на този въпрос

От Ралица Стоянова

"Медиите трябва проследят колко ското правителството, ползвайки компетентността на ДАНС, ще отговори на ключовия въпрос – защо в България беше извършен този международен терористичен акт? Защо нашата страна стана мишена?". Това заяви в парламента председателят на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС Иван Костов, цитиран от "Агенция "Фокус”.

"Всякакъв евтин отговор от типа: "Ами, те тези неща се случват, защо пък да не е у нас”, е абсолютно незадоволителен. България за пръв път се появява като мишена за международен тероризъм. Тя трябва да знае - защо е станала мишена в този момент”, каза Иван Костов.

"Няма значение кой какво приказва, те трябва да отговорят – какво се е случило и защо сме се оказали мишена. Ако не се изясни, ще станем още по-лесна за поразяване мишена. Това не трябва да се допуска”, посочи Иван Костов.

ДАНС не са имали сигнали преди терористичния акт на летище "Сарафово”, подчерта той. Има сигнали, има заплахи от миналата година около Коледните празници, преди 1,5 – 2 г., от един религиозен лидер от палестински лагер. Каквито и мерки да са предприели от ДАНС във връзка с това, очевидно не са изиграли превантивна роля, не са препятствали”, каза Иван Костов.

"Поддържа се непрекъснато контакти с израелските специални служби. Да се твърди, че някой е изключил част от източниците на тероризма от сферата на интереси и действия на ДАНС, не е основателно. Никой не си е позволявал да се самоограничава в това отношение. Има обективни неща – едното е спешност на официалните реакции и овладяването на хаоса след взрива, обясни Костов.

Блокирането или противодействието на тероризма фигурира на три места в законите. Голямата отговорност с апарата за разследване е в ГДБОП – там има три отдела, които се занимават с противодействие на тероризма, обясни Костов.

Най-четени