Край на планувания отпуск! Отиваме на море, когато си решим 24.01 | 11:50

Малките фирми вече няма да изготвят годишен график за отпуски на служителите си. Мярката се предвижда от кабинета, а целта е да спести време и пари

От Кремена Бедерева

Малките фирми вече няма да изготвят годишен график за отпуски на служителите си. Мярката се предвижда от кабинета, а целта е да спести време и пари на близо 350 000 фирми.

Кабинетът предлага изискването служителите да планират отпуска си година по-рано да отпадне. Мярката ще засегне обаче само фирмите с персонал под 10 души и годишен оборот по-малко от 3,9 милиона лева. Това са 92% от всички фирми в реалния сектор, съобщава Нова телевизия.

Според изчисления на държавата изготвянето на график струва на всяка малка фирма около 20 лева. Или общо над 6 милиона лева годишно.

Според синдикатите обаче мярката трябва да е за всички фирми.

Предложението на кабинета е публикувано за обществено обсъждане. След това се очаква то да се гласува от депутатите.

По закон работодателят отправя покана до всички работници и служители да заявят своя график с предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желаят да ползват платения си годишен отпуск за следващата година.

Всеки служител индивидуално попълва своя график и го предоставя на работодателя си за одобрение, съгласуване и утвърждаване. Графикът се утвърждава от работодателя в срок до 31 декември, така че да се осигури нормално протичане на производствения процес в предприятието, както и да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.


Водещи

Най-четени