Допълнителен отпуск при семейни проблеми? 27.03 | 15:05

Според КНСБ е нужна стратегия за съчетаване на семейството и работата

От Андриян Георгиев

Когато работниците имат семейни проблеми, фирмената политика трябвало да бъде да се пускат работниците за разрешаването на проблема. Такова предложение имат от КНСБ.

Идеята беше лансирана по време на проведена днес, 27 март, конференция в столицата на тема "Проблеми и политики за балансиране на семейния и трудов живот”. Целта на конференцията е да даде оценка на икономическите ефекти от въвеждане на фирмени политики и мерки за съчетаване на семейния и професионалния живот, съобщават от пресцентъра на синдиката.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че гъвкавата заетост по инициатива на работника или служителя на едно предприятие за решаване на семеен проблем е по-скоро неформално разрешение, давано от работодателя, вместо целенасочена фирмена политика.

Според Димитров била необходима национална стратегия за съчетаване на семейния и трудов живот.

По проблема за балансирането на семейния и на трудовия живот говори и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която каза, че това бил въпрос, който трябва да се постави на централно място в социалните политики. Тя отбеляза, че предложенията на КНСБ в светлината на проведеното изследване "Разходи – ползи” от въвеждането на мерки за съвместяване на семейния и трудовия живот биха могли да бъдат използвани, реализирани и превърнати в целенасочени политики.

"Този проблем не е само социален. Въпросът е не само хората да имат възможност да отделят семейния от професионалния живот, но и да имат време за обучение и квалификация, за което се предполага, че също отнема и то не малко време”, заяви проф. Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет. Той допълни, че трябва да се гледа стратегически на тези политики.

Водещи

Най-четени