Кризата провокира и домашно насилие 15.02 | 18:42

Това отчитат от фондация "Асоциация Анимус" в края на 14-месечен проект

От iNews.bg

В последните месеци, явно във връзка и с икономическата криза, ескалира и домашното насилие. Това отчитат експертите от фондация "Асоциация Анимус", които представиха отчета си за свършената работа по проект "Помощ на деца в риск и техните семейства, да се справят с насилието, агресията и болката".

Проектът е изпълняван за период от 14 месеца и е разделен на две основни направления: "Подкрепа на деца с поведенчески проблеми и техните родители" и "Подкрепа на деца, свидетели и жертви на насилие и на техните родители".

По проекта са извършени безплатни консултации и терапии с 319 души, от които 117 са деца под 18 години, а 202-ма са възрастните. От общата бройка 87 души са били насочени с направление от Отдел "Закрила на детето" (към Дирекция "Социално подпомагане" - бел. ред.), като 35 от тях са били деца, а 52-ма - възрастни.

С тийнейджърите е работено по проблемите на затрудненията им около кризата на порастването, както и за превенция на евентуални кражби и наркотични зависимости. Фондацията е работила и с 38 деца в начална училищна възраст, които имат поведенчески проблеми.

Усилията на психолозите са били насочени към подпомагането на тези деца да се адаптират в училище, както и за отстраняването на проблеми с взаимоотношенията в семейството. С децата е работено по превенция на ранното отпадане от училище.

Експертите са работили и със 113 деца, които са били свидетели предимно на домашно насилие, а 26 родители са консултирани заради синдром на родителско отчуждение, който, според психолозите, най-често се случва при разводите - твърде често срещано явление в българското общество в последните години.

Тогава децата много често биват въвличани в конфликти и емоционални злоупотреби от страна на двамата родители.

Освен общо нарастване на случаите на домашно насилие от "Асоциация Анимус" алармират, че се сблъскват все по-често с шокиращи случаи на сексуално насилие над деца и то най-често това се случва в семейството. Насилието е осъществено от страна на родител - най-често пастрок или партньор на майката, но има и случаи на педофилия от страна на бащата.

На пресконференцията на фондацията беше посочен като пример случай на педофилия от страна на бащата спрямо детето му, което е на 3 години и половина. Бащата е интелигентен, с уважавана професия - журналист, а случаят ще стигне до някаква развръзка, тъй като майката не си е затворила очите. От фондацията запазиха имената на това семейство в тайна. 

Мария Чомарова, директор на фондацията, обясни, че увеличените проблемни случаи могат да се обяснят частично и с факта на отварянето на българското общество за говорене на тази тема. Въпреки това, проблемът е сериозен. "Ние сме длъжници на децата", посочи Чомарова.

Първоначално от фондацията са имали намерение да включат и училището като сектор на действие на проекта, но впоследствие са се отказали заради невъзможност да бъде обхваната голямата структура. Именно училището обаче остава едно от важните социални пространства, които трябва да бъдат обхванати при превенцията на насилие в обществото.

Психологът Ваня Ранкова обясни, че феноменът училищен тормоз ескалира в последните години, а от фондацията отчитат, че училището не разполага с капацитет да индикира проблемите на децата.

Липсва подготовка на училищните съветници и на учителите по справяне с проблемните деца, обясни от своя страна Мария Чомарова: "Там се сблъскахме с едни изключително преуморени хора – учители, директори, педагогически съветници".

До този момент във фондацията обучение са преминали 140 педагогически специалисти, но това е изключително недостатъчно на фона на огромния брой училища в столицата. Наложително е училището да има стратегия за справяне с агресията, подчертават експертите от "Асоциация Анимус".

Проектът "Помощ на децата в риск и техните семейства да се справят с насилието, агресията и болката" е реализиран с финансовата подкрепа на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд "Инвестира във вашето бъдеще".

От тази година "Асоциация Анимус", след спечелен конкурс, поема и работата в комплекса за социални услуги за деца и семейства на Столичната община. Комплексът е с делегиран бюджет и с капацитет от 120 души годишно.

Той включва Център за обществена подкрепа и звено "Майка и бебе". Центърът ще подпомага главно деца, които са изоставени, увредени или са преживели насилие, а звеното ще оказва помощ на нуждаещи се майки, които имат деца до тригодишна възраст.

Водещи