Кръгът "Капитал" стои зад сегашните протести 16.08 | 08:45

Съжалявам, че до този момент президентът не се е дистанцирал, заяви Найденов

От iNews.bg

Сегашните протести пред парламента са различни от тези в началото на мандата на правителството. Сега може да се види много омраза и агресия, зад протестите стоят хора с политически и икономически интереси, свързани с кръга "Капитал".

Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов пред TV7 относно събирането на хора пред сградата на парламента, докато депутатите обсъждат отново актуализацията на бюджета. Според него те търсят смяна на управлението и назначаване на служебно правителство.

"Съжалявам, че до този момент президентът не се е дистанцирал от тези кръгове и да каже, че няма нищо общо с тях. В протестите могат да се видят хора от неговото близко обкръжение", отбеляза Найденов.

Според него зад ветото прозират пристрастията на президента, които той демонстрирал към протеста.

Министърът отбеляза, че зад протестите прозират и политическите интереси на ГЕРБ. Това ставало ясно от засечените в шествията шефове на БДЖ, търговски дружества от времето на бившите управляващи. Найденов посочи, че именно подобни гледки пораждали съмнения относно спонтанността на протеста.

Според него една от целите на сегашния протест е търсенето на сблъсъци, повишаване на общественото и политическото напрежение, чиято крайна цел е оставката на правителството.

"Сценаристите сами тласнаха протеста в една безизходица, искайки оставка на кабинета, без да представят убедителни аргументи. По този начин те не могат да разчитат на постигане на съгласие между протестиращи и управление", каза Найденов.

Той бе категоричен, че въпросът за подаване на оставка не стои на дневен ред, като добави, че няма да се поддадат на манипулации.

"Не мисля, че някой сериозно разглежда намесата на армията по време на протестите. Това би било прекалено абсурдно, за да разглеждаме такива варианти", каза министърът.

Той посочи, че БСП не е създавала организация за каране с автобуси на контрапротестиращи в София. Според него фактът, че общински служители от Пловдив идват в столицата на разходка в работен ден по време на парламентарното заседание, е допълнително подозрение за искреността на протеста.

"След като е общинска фирма, тя е подчинена на кмета на Пловдив Иван Тотев, без да го твърдя, достатъчно е като подозрение да се замислим над искреността на протеста. Начело на града е човек, който беше показан на изборите, тогава в качеството си на областен управител, в много любопитни кадри", каза Найденов.

Министърът заяви още, че съществува опасност ВМА да спре да приема пациенти, ако актуализацията на бюджета не бъде приета. Опасността сметките на лечебното заведение да бъдат блокирани е реална, тъй като болницата е затънала в дългове.

По думите му в актуализацията на бюджета са заложени средства, чиято цел е да покрият задълженията на болници към доставчици на лекарства и консумативи. От думите му стана ясно, че болницата дължи над 90 млн. лв., като само просрочените дългове са в размер на 80 млн. лв.

Найденов заяви, че едва 18% от пациентите на лечебното заведение са служители на МВР, военното министерство или ДАНС. Всички останали 82% били пациенти, чието финансиране се осигурявало от Здравната каса.

Министърът каза още, че ще разговаря със социалния министър да се премахне допълнителното условие за пенсионна възраст за военните, прието при управлението на ГЕРБ.

По думите му съкращенията в армията ще продължат, но основно ще се закриват щатове, а не да се махат хора. Той посочи, че има около 3000 свободни щата в армията.

Водещи

Най-четени