Кръщават метростанция на Балан в чест на Алма матер 27.09 | 14:54

Популяризират сградата на Ректората като част от туристическите маршрути на София, съобщи столичният кмет по време на празника на СУ

От Кремена Бедерева

В знак на уважение към най-старото висше училище у нас - Софийския университет "Св. Климент Охридски", Столичният общински съвет взе решение една от бъдещите метростанции в "Младост" да носи името на акад. Александър Теодоров – Балан – първия ректор на СУ, избран през 1889 г.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която приветства днес в СУ участниците в годишния ректорски семинар на UNICA – Мрежата на европейските столични университети. Семинарът е част от днешните събития за 125-годишнината на Софийския университет.

Вярвам, че академичната конференция ще утвърди постиженията във висшето образование и ще създаде възможности за развитие на науката, културата и образованието, каза кметът Фандъкова в приветствието си. Тя добави, че в София са съсредоточени научноизследователските институти и университети на България. Това е една от най-силните страни за развитието на града ни, заяви столичният кмет.

Фандъкова припомни, че Столичната община е учредила награда за най-добър млад учен, която се връчва вече за четвърта поредна година. Популяризираме сградата на Ректората на СУ и Университетския музеен комплекс като част от туристическите маршрути на София, каза столичният кмет.

Убедена съм, че научният потенциал на града е негов силен двигател за развитие и безспорна подкрепа за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г., заяви Фандъкова. Кандидатурата на града поставя и предизвикателства пред нас да преоткрием възможностите и взаимодействието на София и Европа в областта на културата, в преподавателската и студентската мобилност, в междууниверситетските връзки.

Обединението на университетите от европейските столици е важно. То насърчава сътрудничеството, разкрива възможности за обмен на кадри и програми, и създава възможности за развитие, каза кметът на София.

Днес бе валидирана и илюстрована пощенска карта за 125-годишнината на СУ.

Това стана в присъствието на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.

Това е третото пощенско-филателно издание, което се посвещава на Алма матер. Илюстрованата пощенска карта по проект на художничката Бисера Вълева изобразява фрагменти от сградата на най-старото българско висше училище.

Изданието е с тираж от 2047 броя. През 1988 г. е отпечатано филателно издание за 100-годишнината на Софийския университет, а през 2008 г. специална марка е пусната в употреба за 120-годишнината на висшето училище.

Водещи

Най-четени