Кунева също недоволна от назначените областни управители. Нямало от партията ѝ 26.11 | 20:08

Реформаторския блок е единен субект, контрира Борисов

От iNews.bg

Назначаването на новите 24 областни оправители от правителството разбуни духовете не само в Патриотичния фронт, но и в Реформаторския блок. Оказва се, че вицепремиерът и лидер на Движение "България на гражданите” Меглена Кунева също е имала възражения. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Несъгласието на Кунева произтича от "вътрешната динамика” между партиите в Реформаторския блок. От петимата губернатори на РБ двама са от ДСБ, двама са от СДС и един е от НПСД.

"Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотният принцип, но 5 областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение. Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на Реформаторския блок за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва "България на гражданите". Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София…”, заявява Кунева.

На думите ѝ отговаря премиерът Бойко Борисов, като посочива, че това е въпрос на дискусия в Реформаторския блок, а не в Министерския съвет.

"Предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са. Петнадесет дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа”, подчертава премиерът.

По думите му Реформаторския блок е единен субект. "Когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, не искам да прехвърлям тежестта към вицепремиера Бъчварова, защото тя водеше всичките преговори, би било ми по-лесно и по-изгодно, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни”, коментира Борисов.

Водещи

Най-четени