Курумбашев: Може да се окаже, че с номер 15 се печелят изборите 23.04 | 13:00

ДПС видя цикличност в номер 29

От Ивелина Георгиева

След като станаха ясни номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати, с които ще гласуваме на евроизборите на 25 май, всички техни представители бяха доволни от числата, които са им се паднали.

След публична процедура на теглене на жребий в ЦИК стана ясно, че ГЕРБ ще са с номер 18, Коалиция за България – с номер 15, ДПС – с номер 29, и "Атака" – с номер 20.

За Цветомир Паунов от ГЕРБ тегленето на жребия винаги е едно емоционално преживяване. Той коментира, че за партията е по-важно отново да бъде номер 1 на предстоящите евроизбори, както са били досега, и предизборната кампания да протече в един конструктивен тон, в който всички политически партии могат да представят реални политики и програми на европейския път за развитие на България.

Според него знакът в числото 18 е отново ГЕРБ да бъде номер 1.

Кандидатът за евродепутат от Коалиция за България" Петър Курумбашев предположи, че с номер 15, който бе отреден за социалистите в изборната бюлетина, може да се окаже, че се печелят изборите, тъй като под този номер на последните парламентарни избори бяха от ГЕРБ.

Според него може да има и друга символика, тъй като съществуват и фатални числа, от което следва, че изборите могат да се окажат фатални за някои кандидати.

"Тази битка ще я водим с девиза, че може и по-бедните хора да имат право на по-добро здравеопазване. Ние искаме да покажем, че Европа може да се управлява по друг начин", каза Курумбашев.

ДПС също изрази задоволство от номера, който ѝ се падна при тегленето на жребия – номер 29. Народният представител Мусатафа Карадайь подчерта, че не вижда точно определена символика в числото, но ако трябва да търси връзка с него, то по-скоро би го свързал с някаква цикличност.

"Високосната година, която е циклична, я свързваме с 29, а и изборите са един цикличен процес, така че ако направим връзка между двете неща, с номер 29 ДПС ще спечели изборите", заяви политикът.

Според него обаче избори не се печелят с номера, а с гласовете на българските граждани, и за да ги има, е необходимо да им бъде спечелено доверието, което се печели с вършене на работа.

"В тази връзка ДПС има много хубав номер и с него те ще спечелят изборите", заключи Карадайь.

Деница Гаджева от "Атака" също не видя някаква по-специална символика или начин за манипулиране в номер 29, който се падна на партията за предстоящия евровот. Тя посочи, че е доволна от номера, който членовете на ЦИК определиха за атакистите, и заяви, че се надява той да бъде късметлийски.

"Не трябва обаче да залагаме на късмета, трябва по-скоро да залагаме на това, което сме направили през годините", допълни Гаджева.

От ЦИК уточниха, че все още окончателният брой на кандидатите в листата не е ясен, защото текат проверки на подписките на независимите кандидати.

По време на тегленето на жребия за определяне на номерата направи впечатление, че числата са повече от кандидатите. От ЦИК обясниха, че това е така, защото в последния момент са се оттеглили няколко независими кандидати, но не посочиха техните имена.

Очаква се следобед листата да бъде уточнена с решение на ЦИК и да стане ясна окончателната подредба на номерацията и как точно ще изглежда бюлетината.

Водещи

Най-четени