Към момента няма реална терористична заплаха към България 13.09 | 15:22

Кризата с огромния брой сирийски бежанци ще бъде решена до дни

От Елица Елефтерова

Към момента няма реална терористична заплаха към България, независимо, че рискове има, но те са предвидени от МВР се работи изключително сериозно така, че да бъдат намалени и да бъде осигурена необходимата сигурност. Това коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, информира БТА.  

По-рано днес заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че между твърденията на Йовчев, след заседанието на Съвета по сигурността към МС, и тези на заместник-директор на НРС пред участници в конференция има разминаване за това дали има заплаха от тероризъм на територията на България заради сирийската криза.

По тази причина Атанасов поиска от премиера Пламен Орешарски актуализирания Национален план за противодействие на тероризма. От всички данни, които са постъпвали в МВР и от всичко, което ми е известно, към момента не виждам реална терористична заплаха за България, категоричен беше Йовчев.

Министърът на вътрешните работи уточни, че има информации, които съдържат данни за рискове и заплахи за България, но някои от тях нямат абсолютно никаква конкретика. "Те са толкова общи, няма нищо като фактология, като мерки да бъде проверено - това е от рода: "някой нещо някъде подготвя, може би, нещо лошо към нашата страна", разясни вътрешният министър.

Йовчев обясни какви са детайлите на процедурата - когато постъпи една такава информация, трябва да бъдат предприети необходимите мерки, да бъде разширена, уточнена, така че да има конкретика, която да позволи проверката и планирането на мероприятия, както и да бъде проверен източникът, каналът и самата информация за достоверност.

Едва, когато това завърши напълно, тогава може да бъде взета под внимание, посочи Йовчев. Има решение за места за настаняване за около още 1000 души бежанци - до няколко дни те ще бъдат "усвоени", ще създадем нормални условия за настаняване, уточни също вицепремиерът.  

Вярвам, че до няколко дни ще овладеем ситуацията без ескалация, без да се налага затваряне на границата с Турция, убеден е министър Цветлин Йовчев.

Водещи