Кюфтета и кебапчета с антракс в магазините в Добрич, Варна и Бяла 22.07 | 20:49

Замърсените проби идват от цех за транжиране в кв. „Аспарухово“

От iNews.bg

Оказва се, че опасността за хората от заразеното с антракс месо във Варна е много по-голяма, отколкото се очакваше. Заразено с антракс месо е попаднало в магазинната мрежа във Варна и Добрич и Бяла. Освен това в мрежата са пуснати най-широка гама от месото, включително кюфтета, кебапчета и наденички. Заразените продукти за излезли от цех за транжиране на месо в кв. "Аспарухово", чийто собственик досега отричаше категорично да е обработвал такива крави.

Това съобщи зам.-областният управител на Варна Цветомир Петров след заседание на кризисния щаб, предаде БТА.

Пробите, взети от оборудването и плотовете на транжорна в кв. "Аспарухово" - ЕТ "Дари-Пламен Илиев", са дали положителен резултат, каза той. До момента се смяташе, че познати на починалия от антракс мъж от село Млада гвардия мъже са дали заразено месо от крава в цеха, за да си направят наденици за собствена консумация. Собственикът на транжорната обаче отричаше категорично да е преработвал такова. Според Петров оборудването и повърхностите от транжорната са били в контакт и с друго месо, което е обработвано след това от болната крава и така се е стигнало до вторично заразяване.

 

Служители на Агенцията по безопасност на храните в момента изземат количества месо от търговската мрежа. Към този момент не се знае колко са обектите, заредени с продукти от аспаруховския цех. Ясно е, че те са във Варна, Добрич и Бяла и че става въпрос за мляно месо, вложено в кебапчета, кюфтета, сатленки, наденици. Полицията разпитва собственика на транжорната. Все още не се знае какво обвинение ще му бъде повдигнато. 

Водещи

Най-четени