Лазаров: Операцията в Лясковец е била провалена 19.03 | 16:05

Убиецът Петко е бил изключително раздразнителен към деца и полицаи

От Ивелина Георгиева

Действията на служителите на МВР не са самоцелни. Това отчете главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за трагичния инцидент в Лясковец.

Операцията е извършена след съдебно разрешение за претърсване и изземване на оръжията на барикадиралия се в петък (14 март) Петко Петков, допълни той. 53-годишният мъж се затвори в къщата си, застреля и уби полицай, а други трима бяха ранени. След няколко часа той бе заловен

Разработени са два способа, които са тренирани от целия специализиран състав на СОБТ, преди да бъде проведена операцията, поясни главният секретар.

Предоставена е била схема на жилището, обитавано от Петков и неговата майка, което е било заснето на 7 март от служители на МВР.

Според Лазаров и след изготвения профил на Петков, той може да бъде описан като "емоционално нестабилен, с невъзможност за преработване на негативни състояния и е склонен към агресивно поведение". Петко е изключително раздразнителен към две неща - деца и полицаи.

Главният секретар на МВР потвърди, че на 12 март директорът на училището в Лясковец е сигнализирал районното в Горна Оряховица, че е получил поредно писмо от Петков, в което има закана за убийството на децата. На следващия ден МВР подготвя операцията срещу Петков.

Лазаров уточни, че има организационен план, подписан от главния секретар за участие на конкретните структури в операцията. Участниците в нея са били инструктирани с целите и задачите на операцията, били са екипирани.

"Операцията е била провалена", смята обаче главният секретар, тъй като на 13 март в деня преди провеждането на операцията двама служители на Областна дирекция на МВР Велико Търново са направили повторно заснемане на къщата на Петко Петков. Въпреки че полицаите са били цивилни, Петко ги забелязал и се скрил в къщата си.

След като заснели къщата, полицаите предали записите от камерата на колеги от полицейски патрул.

"Той влиза, звъни на вратата, търси Петков, в същото време снима. Връща се след това и предоставя камерата обратно на цивилните", преразказа ситуацията Лазаров.

Впоследствие се оказва, че всъщност полицаите не е трябвало да снимат повторно. Това станало ясно от справка на директора на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. "Цивилните полицаи не са докладвали по надлежния ред. Не знам защо са снимали, не знам каква е тяхната цел", коментира Лазаров.

Именно повторното снимане на къщата на Петко е причина за провала на акцията, тъй като, след като ги е забелязал, психично болният вече е очаквал полицейската намеса, уточни главният секретар.

"Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от СОБТ попадат на реална обсада", обобщи той и допълни, че Петко Петков се е готвил за една много дълга и тежка обсада.

Той се е бил запасил с противогазова маска и кутия с филтър за нея, шлифер, огромно количество храна, източници на изкуствена светлина и много други.

Водещи

Най-четени