Лекарите преговарят със Здравната каса, но след протеста 18.11 | 13:02

В Надзорния съвет на касата представителите на синдикатите ще са вече двама

От Елена Коцева

Бройката на представителите на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК се увеличава от един на двама.

Общата численост на съвета се запазва – 9 човека, но за да влезе един представители на синдикатите в повече се намалява броят на представителите на министерството (от 4 на 3-ма). Синдикалистите ще станат двама. Запазва се единият представител на пациентските организации и двамата на работодателските.

Целта е да се възобнови общественото начало в управлението на НЗОК, посочват от министерството на здравеопазването.
Промяната ще стане заедно с изменение в Закона за бюджета на НЗОК за 2011 г. И заявката за това е внесена от министъра на здравеопазването в парламента.

Освен това се предвижда намаляване на времетраенето на Националния рамков договор (НРД) от 5 на 1 година, допълват от здравното ведомство. Тази сутрин самият министър коментира тази промяна като обясни, че на него му е необходима повече мобилност, за да извършва реформите.

Според Стефан Константинов продължава да има проблеми в управлението на НЗОК и трябва да се работи за това делегираните бюджети да бъдат по-гъвкави и да има прогнозируемост за  цялата година, да се дават на тримесечие и неизразходваните средства да преминават за следващата година.

За утре синдикалните лекарски организации са насрочили национален протест в столицата. Той няма да бъде отменен въпреки че публично вече изразиха одобрението си от действията на здравния министър.

Едновременно с това от НЗОК обявиха, че са изпратили писмо с покана за нова среща по преговори за Националния рамков договор за 2011 година.

В писмото е предложено срещата да се проведе на 22.11.2010 г.

При размяна на писма през последните няколко дни касата покани БЛС на преговори утре, в деня на националния протест на медиците, а от съсловната организация предложиха преговорите да се състоят на площад "Александър Невски” и обещаха да осигурят необходимото оборудване за площадните преговори.

Малко по-късно председателят на БЛС Цветан Райчинов обяви най-драстичната мярка - закриване на Здравната каса и връщане към модела на държавно финансиране.

Аргумент за крайното предложение - липса на прозрачност при разпределянето на средствата. "Това е единствената безконтролна институция в страната. Никой и по никакъв начин не контролира касата", заяви Райчинов.

Медиците предложиха работата на Здравната каса да се поеме от 15 чиновника от финансовото министерство.

Водещи

Най-четени