Лекари излизат на протест на площада пред Народното събрание 19.11 | 07:11

Да се подобри начинът на разпределяне на средства в здравната система, настояват медиците

От Елена Коцева

Медицинската общност днес излиза на протест пред Народното събрание.

В протеста ще се включат представители на лекарската колегия от почти всички области. От Българския лекарски съюз обявиха, че очакват поне 2000 здравни работници да се съберат на площада.

Много от областните ръководства обаче посочиха, че ще изпратят малко представители в столицата, като пречката за това е финансова.

Пречка за масово присъствие е и законодателството за провеждането на стачни и протестни действия, тъй като лекари не могат да напускат работните си места. Така не повече от 5-10 процента от медиците могат да участват в митинга в столицата.

Недоволството на лекарите назрява вече два месеца. Те обявиха дата за национален протест през октомври месец, но отмениха организацията след подписване на споразумение с правителството. В последствие обаче недоволството сред Българския лекарски съюз отново нарасна.

И ако преди лекарите искаха оставката на здравния министър и ръководството на Здравната каса, то вчера те обявиха най-драстичната мярка – поискаха закриване на Здравната каса и връщане към модела на държавно финансиране.

Аргумент за крайното предложение е липсата на прозрачност при разпределянето на средствата.

Медиците предложиха работата на Здравната каса да се поеме от 15 чиновници от финансовото министерство.

Основният мотив за протест на лекарите обаче е не недостигът на финансиране, с което се ощетява не само здравната система, но и самите пациенти, а начинът на разпределяне на средствата - според тях - непрозрачен и несправедлив. Също така здравните работници не са съгласни с модела на делегираните бюджети за болниците, който се явява пречка за тяхното нормално функциониране, и с лимитирането на направленията за пациенти. 

Водещи

Най-четени