Летище Варна по стъпките на софийското – с нов терминал 15.08 | 15:00

Бургас също ще се сдобие с нов порт до дни

От Гергана Златкова

Летище Варна има нов пътнически терминал. Той бе открит от министъра на транспорта Данаил Папазов днес. На събитието присъстваха още образователният министър Анелия Клисарова, главният изпълнителен директор на "Фрапорт" Алета фон Масенбах, както и представители на местната и централната власт.

"Нашият град вече има едно модерно европейско летище, което предлага качествени услуги на потребителите, красив и съвременен интериор", каза в своето слово министър Папазов.

Скоро летище Варна ще се превърне в аеропорта, с който всеки българин ще се гордее, добави той и напомни, че летището в Бургас също ще се сдобие с нов терминал, който трябва да бъде завършен до дни.

Над 75 млн. лв са инвестирали в новата придобивка на летище Варна. Терминалът е построен за около 20 месеца и се простира на 20 000 кв. м. Около 3 пъти по-голяма е площта за пътници в сравнение с тази на стария терминал.

Двата нови терминала в Бургас и Варна, по-конкретно тяхното проектиране и изграждане, струват над 150 млн. лв. "След построяването им новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава", каза още Папазов.

Новият терминал във Варна е втори проект, в който инвестира "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД за последната година и половина. Напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети, която възлиза на 40 млн. лв., бе открита през февруари тази година.

От 27 август ще започне да работи новият терминал във Варна. При нужда неговият капацитет може да бъде разширен, обясняват инвеститорите.

По време на откриването на терминала във Варна министър Папазов каза, че до края на ноември трябва да приключи предварителното предконцесионно проучване на летищата в София и Балчик. След това ще бъде взето решение дали аеропортът в крайморския град ще бъде изваден от пакета.

Софийското летище е много добре работещо и не е наложително веднага да бъде отдавано на концесия, посочи още той.

Водещи

Най-четени