Летният сезон е застрашен заради липса на спасители 07.05 | 10:18

Повечето обучени младежи предпочитат да работят по плажовете в чужбина

От Мая Александрова

Опасност от недостиг на спасители по Черноморието. Повечето обучени младежи предпочитат да работят по плажовете в чужбина. Според специалисти от БЧК има риск част от морските зони за къпане да останат неохраняеми това лято, съобщи БНТ.

Заплатите на спасителите по плажовете и тази година няма да се различват от миналогодишните – между 600 и 800 лева, а за басейн дори по-малко.

Виктор е на 22 години и това лято ще се пробва за първи път като спасител.

"Реших да си изкарам едни курсове и да си работя сезонно лятото. Първо в България, след това в чужбина", споделя младежът.

Според Виктор заплататата на спастиел трябва да е поне 1000 лева. Ниското заплащане е и причината за недостига на стпасители у нас.

"На година обучаваме по 1400 водни спасители, а за последните 10 години са над десет хиляди. Младите гледат повечето за навънка, повечeто така практикуват, изкарват 1 - 2 сезона, а след това отиват в чужбина, където е доста по-добре платено. По-добре е зпалетно в щатие, където взимат по 8 долара и нагоре на час", коментира Пламен Харизанов, експерт Воднаспасителна дейност – столична организация на БЧК.

"Проблемът с недостига не е чак толкова голям. А липса на спасители има и в другите държави. Няма толкова сериозен проблем с липса на спасители, ако трябва да измерваме охранямиете изивици в България и Гърция, ще видите, че у нас са доста повече", казва Стоян Андонов, председател на Национлата комисия по водно спасяване.

 

Водещи

Най-четени