Лиляна Павлова: EVN ще понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас 16.10 | 12:47

„Трафопостовете са ангажимент като поддръжка и експлоатация на електроразпределителните дружества“, категорична е Павлова. От EVN канят чуждестранни експерти за уточняване на причините за взрива

От Филипа Тодева

Електроразпределителното дружеството EVN трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и поеме всички щети, категорична е Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Павлова подчерта, че поддръжката и експлоатацията на трафопостовете, са работа на ЕРП-тата.

Тя припомни, че Законът за устройство на територията позволява в изключителни случаи изграждане на трафопост в жилищна сграда, но за това трябва 100% съгласие на всички живущи, както и да има нотариална заверка на това съгласие.

Министърът е на мнение, че заради инцидента предстои дебат по въпроса дали да се забрани изграждането на трафопостове в жилищни сгради да бъде дебатирана. Междувременно от EVN съобщиха, че ще поканят чуждестранни експерти за уточняване причините за инцидента.

От дружеството уверяват, че подобен инцидент се случва за пръв път, което изисква задълбоченото му изследване. Ще бъдат извършени две отделни експертизи. В едната експертна група ще вземат участие специалисти от Австрия, а в другата ще се включат български експерти.

Община Бургас е предоставила място за временно монтиране на нов трафопост, с който да бъде възстановено максимално бързо електрозахранването в района. За целта EVN България е организирала доставката на нова машина, която се очаква да бъде на място в близките часове.

Представителите на дружеството се намират на мястото и изчакват приключването на работата на общинската комисия, която обследва сигурността на сградата, за да могат да направят собствена техническа експертиза. В ход е вътрешно разследване на компанията.

Дружеството още веднъж държи да подчертае, по повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците, че направените кръвни проби на двамата техници от екипа показват липсата на употреба на алкохолни и упойващи вещества.

Взривеният трафопост се намира в сградата от края на 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. то е било изцяло подновено.

Водещи

Най-четени