Линията София – Пловдив остава затворена 08.05 | 08:38

Пътниците ще се извозват с автобуси

От Мая Александрова

Жп линията София - Пловдив остава затворена след катастрофата край град Септември вчера. Влакът се сблъска с камион, който неправилно пресякъл жп прелеза. Мотрисата излезе от релси, след като шофьорът на камиона, натоварен с метални тръби, решил да премине през прелеза, въпреки че бил изрично предупреден за приближаващия влак от охраната на близкия портал. 10-ма са ранените, двама от които тежко. Виновникът за катастрофата е с леки наранявания, съобщи bTV.

От полицията съобщиха, че работят по случая и линията остава затворена, докато не приключат и мотрисата не бъде качена обратно на релсите.

Пътниците от влаковете, които пътуват между София и Пловдив в участъка между гарите Белово и Пазарджик ще се извозват с автобуси. Някои влакове към по-далечни дестинации, които по график минават през гара Септември, ще бъдат пренасочвани по обиколен маршрут през Карлово.

"Беше страшно! Такава каша беше...В първия вагон много пострадали”, заяви пострадала пътничка.
Съседката й по легло в пазарджишката неврохирургия е ранена в главата. Във фаталния следобед тя също пътува със сестра си в първия вагон на композицията.

"Помня, когато и двете бяхме в линейката и аз виках на сестра ми, но тя изобщо не се помръдваше”, допълва жената.

Двайсетина секунди преди сблъсъка машинистът на влака вижда неподвижния ТИР върху релсите. Макар да се движи с ниска скорост мотрисата няма достатъчно време да спре и удря камиона.

"Успях да разговарям с един от машинистите. Той е в шок човека. Видял го е камиона. Видял го е, че не може да потегли от прелеза. Той е бил вече настъпил на прелеза. Подал му е сигнал. И така, както е по правилата за машиниста, когато следва удар - те имат правила, по които той трябва да се изтегли в коридора и да легне, за да не пострада”, обяснява Бисер Мичев, гл. ревизор на НКЖИ.

Камионът превозва тръби за близкия вагоноремонтен завод. При удара ТИР-ът се разцепва на две. Предполага се, че повечето контузни рани на пътниците във влака са от разхвърчалите се като кибритени клечки метални тръби. Някои от тях се забиват в прозорците и причиняват тежки травми.

"Най-тежко е състоянието на 62-годишна жена от село Ковачево. Тя е с тежка черепно-мозъчна травма. След това е един млад мъж от Пловдив, 37-годишен, който беше в добро състояние. Но след направените изследвания на главния мозък се оказа, че има фрактура на базата на черепа, съответно с кръвоизливи в мозъка”, обяснява д-р Васил Вълчев, изп. директор на МБАЛ-Пазарджик.

При сблъсъка влакът излиза от релсите. Вагоните се удрят в близките електрически стълбове.

Прелезът не разполага с бариери, но има звуково-светлинна сигнализация. През съоръжението дневно преминават десетки тежкотоварни автомобили. Досега подобни инциденти не е имало.

Виновникът за инцидента е леко ранен и е настанен в болница. Той отказва коментар пред камерите.

Водещи

Най-четени