Лица в съдебна процедура да имат достъп до класифицирана информация, иска кабинетът 15.07 | 14:53

Обратното противоречи на презумпцията за невиновност и е бариера пред кандидатите за високи постове

От Ростислава Иванова

Лица, срещу които има досъдебно или съдебно производство от общ характер, да получат право на достъп до класифицирана информация. Това предлага правителството на Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет след днешното заседание на кабинета.

Министрите одобриха предложението презумпцията за невиновност да важи и при процедурата за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация. 

Правителството предлага на Народното събрание в Закона за защита на класифицираната информация да отмени изискването разрешение за достъп да се издава само на лица, срещу които няма досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер.

Мотивът на кабинета е, че това изискване противоречи на презумпцията за невиновност, установена в Конституцията на България, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, както и Наказателно-процесуалния кодекс. Тази презумпция означава, че съдът признава подсъдимото лице за виновно, едва когато обвинението бъде доказано по несъмнен начин, посочват вносителите.

Като аргумент се изтъква още, че това изискване противоречи на презумпцията за невиновност, установена в Конституцията на Република България, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, както и Наказателно-процесуалния кодекс. Тази презумпция означава, че съдът признава подсъдимото лице за виновно, едва когато обвинението бъде доказано по несъмнен начин.

Формалното прилагане в процедурата по издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на изискването срещу лицето да няма образувано досъдебно или съдебно производство води до значителни негативни последици за лицата и то без да има доказана вина, дори когато производството е прекратено или е завършило с оправдателна присъда, гласят други аргументи.

Така при отказ за достъп до класифицирана информация, независимо от основанието, лицето няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на задача за срок от една година от издаване на отказа. В случаите на отнемане на издадено разрешение за достъп, срокът вече е три години.

Водещи

Най-четени