Лошото време стресна шофьорите - километрични опашки за смяна на гуми 25.10 | 14:55

Летните гуми създават много сериозни проблеми, подчертаха от АПИ

От Теодора Кокаланова

Въпреки предупрежденията на синоптиците много шофьори изчакаха да завали първият сняг, за да подготвят автомобилите си със зимни гуми. Това е и причината пред голяма част от гумаджийниците в столицата да са се образували километрични опашки от клиенти, предаде читател на iNews. Колоните от чакащи автомобили пред голяма част от столичните сервизи са огромни.

Сложната обстановка в цялата страна предизвика главоболия в почти всяко кътче на родината. Два ТИР-а са закъсали преди първия тунел на Ботевград, предаде агенция "Фокус". Задръстването там е 14 км. "В момента в Агенция "Пътна инфраструктура" се създава щаб с пътна полиция и гражданска защита, така че навсякъде има екипи, които помагат на закъсалите автомобили", заяви инж. Лазар Лазаров, председател на УС на агенцията.

По думите му обстановката е много тежка и има не само снеговалежи, а и проливен дъжд и силен вятър в определени места. "В следствие тежкият сняг и непадналата още листна маса на дърветата, голяма част от клоните на дърветата и цели дървета са паднали в проходите", заяви инж. Лазаров и обясни, че в момента екипи на АПИ режат тези дървета и ги отстраняват от пътното платно при проходите "Хаимбоаз", "Шипка", "Петрохан" и надолу по "Пампорово", "Рожен" и "Превала".

"Водачите да бъдат особено внимателни", призова инж. Лазаров и допълни, че другият голям проблем е, че пътуващите коли са масово с летни гуми. "При най-малките съприкосновения със сняг или непочистено платно, те закъсват и оттам-нататък възпрепятстват навлизането на нашата техника за почистването и осоляването на пътищата", подчерта инж. Лазаров.

За Хасково той обясни, че вали проливен дъжд и са паднали много големи количества дъжд и има прелели реки, а голяма част от пътищата са залети. "Имахме проблем с път I-8, който е от Пловдив до Хасково, но той вече е отворен за движение, така че там проблема е отстранен. Нашите екипи работят на всички места, обстановката е наистина тежка", коментира инж. Лазаров.

Експертът призова хората, които нямат неотложни ангажименти, да се въздържат от пътуване, а тези, които пътуват, да бъдат с подготвени за зимата автомобили. "Летните гуми създават много сериозни проблеми", подчерта инж. Лазар Лазаров.   

Водещи

Най-четени