Лъжат ни за съставките на диетичния хляб 06.01 | 20:17
Това показва лабораторен тест на SGS и асоциация „Активни потребители”, направен върху 12 вид хляб във Варна
Производителите на диетични хлябове у нас заблуждават с етикетите, установиха тестове на асоциацията "Активни потребители".
Според направените изследвания калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Тестовете са проведени в лабораторията на SGS във Варна и включват 12 марки диетичен хляб, съобщават от асоциацията.
Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Всъщност, важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри), поясняват от "Активни потребители".
Тестовете на SGS показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста (Вита Силует с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.
Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба.
Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование "за диабетици"
Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 грама сол на ден. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол.
Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не се задължени да изписват количеството сол върху опаковките. Би било добре, ако това се случваше за по-голяма яснота за потребителите, допълват от асоциацията.
Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е било чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.
Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. Важно е да се подчертае, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация.
Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите, допълват от асоциацията.
Водещи
-
Петков след катастрофата: Охраната от НСО е заради директна заплаха за живота ми
Аз видях как си отиде един човешки живот и колко сме крехки всички, и знам, че трябва да сме...
18.05 | 17:40
-
Алекс Гърдева насмете и Ергена Алек, и майка му
Алек опозори "Ергенът", майка му го кастрира!
18.05 | 17:20
-
Мика Зайкова за еврото у нас: Най-рано 2026 година, най-реално 2027
Не инфлацията, а дефицитът ще бъде причината, за да не ни приемат в Еврозоната, смята тя
18.05 | 17:00
-
Пак без книжка! Лоренцо обаче не се предава- лети с бясна скорост на картинг!
Въпреки наложените му санкции от КАТ уличният джигит продължи да се хвали с нарушенията си на...
18.05 | 16:40
Най-четени
-
Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Белград, 13 пострадаха
Четирима от тях са в тежко състояние
18.05 | 09:15
-
Теч на отговорите от първия модул на матурата по БЕЛ
В тази връзка МОН ще сезира ДАНС и полицията да се направи разследване за това откъде е дошъл...
18.05 | 09:45
-
Атанас Чобанов: Срещата на посланиците от ЕС с Пеевски е срамна
Разследващият журналист се отказва от проекти с европейско финансиране
18.05 | 11:00