Лъжат ни за съставките на диетичния хляб 06.01 | 20:17
Това показва лабораторен тест на SGS и асоциация „Активни потребители”, направен върху 12 вид хляб във Варна
Производителите на диетични хлябове у нас заблуждават с етикетите, установиха тестове на асоциацията "Активни потребители".
Според направените изследвания калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Тестовете са проведени в лабораторията на SGS във Варна и включват 12 марки диетичен хляб, съобщават от асоциацията.
Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Всъщност, важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри), поясняват от "Активни потребители".
Тестовете на SGS показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста (Вита Силует с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.
Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба.
Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование "за диабетици"
Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 грама сол на ден. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол.
Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не се задължени да изписват количеството сол върху опаковките. Би било добре, ако това се случваше за по-голяма яснота за потребителите, допълват от асоциацията.
Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е било чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.
Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. Важно е да се подчертае, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация.
Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите, допълват от асоциацията.
Водещи
-
ЕС налага такса от 3 евро за малките пратки
От 1 юли 2026 година всяка пратка на стойност под 150 евро, влизаща в общността, ще се облага...
12.12 | 17:40
-
Президентът обяви кога започва консултациите с парламентарните групи
Срещите в изпълнение на основния закон ще започнат в понеделник
12.12 | 17:20
-
И Поморие вече има красива пейка за кърмене, обвита с крила на пеперуда
Място за кърмене, обвито в пеперудени крила.
12.12 | 17:00
-
Евростат: Почти двойно поскъпване на стоматологичните услуги у нас
Той припомни, че ако се сравнят цените по НЗОК, разликите са значително по-големи назад във...
12.12 | 16:45
Най-четени
-
Синдикатите отправиха въпроси към депутатите за доходите през 2026 година
КНСБ и КТ "Подкрепа" искат гаранции за заплатите на учители, лекари и служители в транспорта...
12.12 | 10:15
-
Банка за сперма е разпространявала генетично рисков донор, близо 200 деца може да са засегнати
Според събраните данни с тази сперма са заченати най-малко 197 деца в Европа и извън нея.
12.12 | 11:30
-
Първан Симеонов: Борисов ще се опита сега да каже, че ако има някаква драма с еврото, тя е по вина на протестите
„Ако сега скочи, може да е основен бенефициент от всичко това, наред с ПП-ДБ, които ще...
12.12 | 12:30
-
Андрей Райчев: На следващите избори ще гласуват 3.5 милиона души
По думите му рязко сме се европеизирали и вече се държим по нов начин. "Ще си оправим...
12.12 | 14:30