Диетичен ли е диетичният хляб? 12.01 | 13:00

При нарушения глобите са от 500 до 4 000 лева

От Елена Коцева

Проверка на качеството на диетичния хляб в цялата страна започва Министерството на здравеопазването (МЗ), съобщиха от ведомството.

Проверки ще правят всички 28 Регионални инспекции, така че анализът ще обхване производители от цялата страна.

Инспекторите ще изследват диетичните продукти за съдържанието за изкуствени оцветители, количеството на сол и захар, наличие на пепел и др.
При нарушения производителите ще се наказват с глоби от 500 до 4 000 лв.

iNews припомня, че миналата седмица от Асоциация "Активни потребители" алармираха, че съдържанието на фибри, сол, захари, както и калоричните стойности на 12 марки диетичен хляб не съответстват на обявените на етикетите стойности. Освен това разликата в енергийните стойности на белите и тъмните хлябове се оказала твърде малка.
Освен това от асоциацията посочиха различни нередности в етикетирането на продуктите, които подвеждат потребителите. Така всъщност се оказва, че диетичният хляб никак не е диетичен.

От своя страна от министерство на земеделието и храните още миналата година се  заканиха да въведат Държавен стандарт и за хляба, подобно на стандарта за месото и млечните продукти. Днес обаче производителите посочиха, че такъв стандарт може да има само за основния вид бял хляб - "Добруджански хляб".
Специалните продукти били ноу-хау за самите производители и нямало как да се стандартизира тяхното производство. Влаганите в пълнозърнестите хлябове съставки също така били търговска тайна.

 

Преди обаче да бъде въведен държавен стандарт ще трябва да започне работа новата Българската агенция за безопасност на храните.
Очакваше се проектозаконът за старта на агенцията да бъде гласуван в парламента на второ четене днес, но до този момент депутатите не са разгледали нормативния акт.

От своя страна производителите предупредиха преди няколко дни, че може да се очаква скок на цената на хляба, заради повишението на цените на зърното на световните пазари. Експерти от министерството обаче са категорични, че основания за повишение няма, а производителите се опитват да разберат нагласите на потребителите.

 

Водещи