Лютви Местан: Частичният мажоритарен вот ще заличи малките партии 19.06 | 10:00

Лидерът на ДПС още тези дни ще поиска разговори и с ГЕРБ, и БСП, и РБ

От iNews.bg

"Частичният мажоритарен вот ще заличи малките партии". Такова мнение изрази лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова тв.

Той коментира предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум с три въпроса, единият от които е: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?".

Основният проблем според ДПС е, че става въпрос за част от депутатите. По изчисления на Движението, ако изборите са днес и първата политическа сила спечели 40% от вота, при 100% мажоритарна система, тази партия ще има 96 мандата и тогава ще трябва да управлява коалиционно.

При смесената система, същата политическа сила ще вземе 64 места в парламента от пропорционалните и минимум 70 мандата от 80 едномандатните.

"Тоест при един и същи резултат, при пропорционална система имаме коалиционен кабинет, а във втория случай - еднопартийно управление”, коментира Лютви Местан. "Ако някой иска да ликвидира коалиционността и да установи за следващите 15-20 години еднопартийни управления, които в български условия крият риска да се изродят и в тоталитарни режими, нека го каже съвсем ясно”, заяви Лютви Местан.

Той заяви, че още тези дни ще поиска разговори и с ГЕРБ, и БСП, и РБ по тези въпроси.

Що се отнася до останалите два въпроса, поставени от президента - за електронното гласуване и задължителното, лидерът на ДПС коментира, че референдумите трябва да са по ценностни въпроси, а не по строго експертни.

Местан коментира назначаването на бившия служебен премиер и активист от протестите срещу кабинета "Орешарски” Георги Близнашки за съветник на ДПС в комисията, която трябва да изготви промените в Конституцията.

"Георги Близнашки не е експерт на ДПС, а е предложен от партията като съветник в парламентарната комисия за конституционални промени. Той ще е съветник на всички там", заяви лидерът на ДПС.

"ДПС е достатъчно зряла партия. Тук става въпрос за оценката ни на Близнашки като експерт, а не като служебен премиер и като човек", сподели Местан.

 

 

Водещи

Най-четени