Лято е 21.06 | 14:09

В 13:51 часа настъпи астрономическото лято

От iNews.bg

Днес в 13.51 часа започна астрономическото лято. Днешният ден се явява най-дългият в годината с продължителност 15 часа и 19 минути.

"Това означава, че слънцето е в точката на лятното слънце стоене на небесната сфера. Съответно днешният ден слънцето изгрява възможно най от североизток и залязва възможно най на северозапад, което означава, че е най-дълго в небето през деня", това обясни Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен” при БАН.

Той посочи още, че наклонът на земната ос спрямо орбиталната равнина е на 23.5 градуса, което означава, че в днешният ден слънцето грее най-високо над Северното полукълбо на земята, заради това днешният ден е най-дълъг и съответно топлинните лъчи под въздействието на неговите лъчи в Северното полукълбо климатът се затопля и заради това започва лятото.

"Докато в Южното полукълбо, където слънцето в момента грее ниско, да кажем в Южна Америка, Австралия, там в момента днес е зимното слънце стоене. Астрономическото лято завършва, когато започне астрономическата есен. Това ще се случи 23 септември в 05.29 часа”, допълни Пенчо Маркишки.


Слънцето обикаля небето по една траектория, която се нарича еклиптика. Тази еклиптика минава през, счита се, че са 12 съзвездия, които наричат зодиакални, но истината е, че тя минава през 13 съзвездия, всъщност така наречената 13-та зодия, която астролозите така и не признават, но я има. Това е съзвездието Змиеносец, официално такава зодия няма, но на практика трябва да има.

"Има четири особени точни в годината, когато слънцето преминава през тях и това са всъщност началата на 4-те сезона. Тоест, когато е в пролетната равноденствена точка съзвездие Риби започва пролетта. Тази година това се е случило на 20-ти март в 18:57 часа. След четвърт година, тоест след 3 месеца е лятното слънце стоене, което е днес, на 21 юни", обясни Маркишки.

Той посочи, че след още толкова минава в естествената равноденствена точка в съзвездие Дева, на 23 септември и най-накрая в последната четвърта точка на 22 декември, когато слънцето ще бъде в зимно слънце стоене за нас. Съответно това за Южното полукълбо е лятното слънце стоене, съответно сезоните лято и зима са разменени за Северното и Южното полукълбо на Земята”, обясни Пенчо Маркишки.

Водещи

Най-четени