Лятото е удобен момент да подмените документите си, съветва МВР 04.05 | 11:49

Много българи са с изтекла валидност на личните карти, показват данните на полицията

От Деляна Петкова

По данни на дирекция "Български документи за самоличност" много хора са с лични карти, чийто срок на валидност е изтекъл и те не са подменени с нови, съобщават от МВР. Съветът, който отправят полицаите е периодът на летните отпуски да бъде използван за подмяна на документите.

Заявление за това може да се подава и преди изтичане на валидността на документите.

Глобата за гражданите, които не са си подновили документите е от 20 - 150 лева, е записано в Закона за българските лични документи. Това означава, че в срок до 30 дни от датата на изтичане на валидността на документа, трябва да ъбде подадено заявление за издаване на нова лична карта.

От МВР допълват, че голяма част от глобените за административни нарушения през последните месеци са именно хора без подновени лични документи.

Прави впечатление, че от началото на годината рязко намаляват заявленията за издаване на лични карти. Това е особено видно през април. Според разпространената статистика през януари са били подадени над 194 хил. заявления за нови документи, докато през април те са били едва 59 хил.

Без напрежения и опашки на ден могат да бъдат приемани по 9 хил. заявления в звената на дирекция "Български документи за самоличност". Като пример от МВР посочват, че на 27 април например са били подадени общо малко над 2 хил. заявления.

Водещи

Най-четени