МВР подкани да сменяме личните документи 25.02 | 16:02

60 хил. души още не са подали заявления

От Нели Минчева

Все още 60 хил. български граждани не са подали заявление за подмяна на изтеклите си през 2010 г. лични карти, въпреки че гратисния период от шест месеца вече е изтекъл.

По данни на дирекция "Български документи за самоличност” към МВР към момента звената, отговарящи за подмяната на личните документи не са натоварени.

Българските граждани, притежаващи лични карти с изтекъл срок на валидност през 2010 г., но с все още неизтекъл гратисен период, са 320 хил. Останалите – с изтекъл период от шест месеца, подлежат на санкция.

В същото време броят на подадените заявления намалява - например в цялата страна приетите заявления за издаване/подмяна на лични карти са: на 31 януари 2011 г. - 9608, 7-8 февруари средно 8800, а на 24 февруари - 5409 заявления.

От МВР припомнят, че през октомври, ноември и декември 2011 г. се очаква много български граждани да поискат подмяна на документите си, "което би довело до напрежение при административното обслужване". Тоест, ако не искате да се изнервяте с дълги опашки и сложна организация на времето – вашето и на чиновниците, добре е да пристъпите към подмяната на документи по-отрано.

По-големите организации, ведомства и учреждения могат да се възползват от възможността, предоставяна от МВР, подмяната на български лични документи на техните служители да се осъществява на място чрез организиран прием и мобилни групи. За извършване на тази административна услуга ръководителят на съответното ведомство може да отправи искане до съответния директор на СДВР/ОДМВР.

Срокът на валидност на лична карта/СУМПС е удължен с 6 месеца само на тези документи, на които срокът на валидност е изтекъл през 2010 г.

Ако валидността на документа изтича през 2011, заявление за нов трябва да се подаде в срок до 30 дни.

В тримесечен срок след изтичане на срока на валидност на паспорт той следва да бъде върнат. Не е задължително подаването на заявление за издаване на нов паспорт.

Всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта. Заявлението за издаване на личната му карта се подава лично и в присъствието на родител, настойник или попечител, който полага подпис в заявлението. В противен случай се налага административна санкция (глоба) в размер – от 20 до 150 лв.

Заявление за подмяна на лична карта може да се подаде и преди изтичането срока на нейната валидност.

Водещи