МВР скъса със синдикатите. Отказа да вдига заплати 09.10 | 16:50

Ведомството прекратява споразумението си със СФСМВР, от там определиха това като натиск

От Диана Цветкова

МВР категорично отказа да обсъжда каквото и да било повишаване на заплатите на полицейските служители.

Ръководството на силовото министерство спира преговорите със синдикатите, които настояват за 25-процентно увеличение на полицейските заплати от догодина, научи iNews.

На извънредна среща между двете страни днес (9 октомври) е постигната уговорка единствено за увеличаване с 60 лева на порциона за храна на работещите в системата. От Синдикалната федерация на служителите в МВР обаче са категорични, че това не задоволява исканията им.

Същевременно синдикатите са получили едномесечно предизвестие за прекратяване на споразумението между СФСМВР и МВР, което урежда отношенията между двете страни.

Източници от федерацията видяха в тази стъпка опит за политически натиск и коментираха, че с прекратяването на споразумението на практика ще се даде картбланш на ръководители по структури за действия срещу членове на синдиката.

От там са на мнение, че вътрешният министър нарушава разпоредбите на закона за МВР, който дава право на сключване на подобни договори.

Синдикатите не изключват възможността да заведат дело срещу вътрешния министър. Какви точно стъпки ще предприеме организацията и да очакваме ли нови протести на полицаи, ще стане ясно в края на седмицата, когато синдикатите ще дадат официална пресконференция по проблема.

В края на август от полицейските синдикати поискаха 25% увеличение на заплатите на служителите, които да станат факт от 2013 г. Основният им мотив е, че в последните години възнагражденията на полицаите не са пипани, а този ръст ще компенсира инфлацията.

Вътрешният министър Цветан Цветанов тогава увери, че преговаря за подобряването на условията на труд на полицаите като изказа мнение, че разумното увеличение на заплатите им е с до 7%.

Междувременно полицаите излязоха на протести и заплашиха, че ако исканията им не бъдат уважени, ще продължат със стачките.

Водещи

Най-четени