МВР ще търси кой подгрява напрежението в "Орландовци" 17.06 | 19:50

Протестиращите отново започнаха да се събират пред читалището „Райна Княгиня”

От iNews.bg

МВР търси кой се възползва и кой подгрява напрежението в  "Орландовци". Междувременно тази вечер там се готви нов протест срещу престъпността в квартала, недоволни граждани вече започнаха да се събират пред читалището "Райна Княгиня”, предаде "Фокус".

Протестиращите носят българските знамена. На протеста присъства и едно ромско семейство, което се намира в местното кафе на площада. Ромите казаха, че не се притесняват от нищо, защото всички ги познават. На място има засилено полицейско присъствие, представители на жандармерията, конната полиция. На място са разположени водни оръдия и линейка.

Поводът за избухването на безредиците в "Орландовци" е бил конкретен и битов -  заяви по-рано министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Но тя не отрече и политически интерес в протестите в софийския квартал.

Междувременно Днес бяха връчени последните уведомления за събаряне, а част от къщите бяха запечатани. Въпреки това, обаче протестите в района продължават. И в този час жителите на селата Гърмен и Марчево протестират срещу беззаконието.

 От днес на почти всяка къща в ромската махала над Гърмен е разлепено предупреждение за събаряне. 

 "Ние живеем тук 71 година и сега да ни развалят къщите. Искаме пак да живеем пак да си живеем така. Ние не щеме да си ни развалите къщите. Какво сме направили, какво сме нарушили", заяви жителка на ромската махала пред Нова тв.

 Законният срок за доброволно събаряне изтича, а в края на месеца идват багерите, категорични са от регионалното министерство. Въпреки това никой тук няма намерение да напуска дома си. Вместо това писмените предупреждения, старателно се отлепват и изхвърлят.

 

Държавата все още няма план Б за настаняването на хората, чиито къщи ще бъдат съборени.

Водещи

Най-четени