МИЕТ ще пробва да промени договорите с "Мариците" 28.03 | 10:15

Мерките на Василев имали за цел да стабилизират пазара за 2 месеца

От Христина Рафаилова

Икономическото министерство ще се опита да постигне промени в условията на дългосрочните договори за изкупуване на енергия. Това каза ресорният служебен министър Асен Василев. По негови думи такива са контрактите не само с така наречените американски централи, но и с производителите на зелена енергия. 

Дългосрочните договори с "Марица" 1 и 3 се посочват като една от основните причини за скъпия ток у нас. Другата е така наречената "зелена добавка". 

Василев каза, че ще бъде направен опит  контрактите да бъдат предоговорени, но това зависело и  от другата страна по тях. 

За предоговарянето на договорите с "Мариците" се заговори още от бившия шеф на енергийния регулатор Ангел Семерджиев и предшественика на Василев Делян Добрев. НЕК започна през миналата година да проучва клаузите в контрактите. 

На въпрос дали държавата може да се справи със сектор "енергетика" министърът заяви, че в него има сериозни проблеми. Един от основните бил свръхпроизводството на електроенергия.

Той каза, че у нас има инсталирани 12 000  мегавата мощности, като в пиковите моменти на потребление се използвали едва 4700. Дори износът, който в момента е 300 мегавата, се увеличи, пак ще има свръхпроизводство, каза Василев.  

Според него това показвало изкривяванията на пазара, тъй като имаме повече от нужното електричество, а същевременно цените не падат. 

Той добави, че не може като министър да определи кои централи да работят и кои не. 

Василев посочи, че затова има Обществен съвет към ведомството му, за да се реши как да се действа занапред. "Ако решим, че искаме зелена енергия, ще имаме малко по-скъп ток", добави той.  Според него предстоят тежки обществени избори за това как да се решат проблемите в сектора. 

Той коментира и предложените от него спешни мерки. Василев каза, че тяхната цел е за два месеца да се стабилизира системата, за да може в последствие да се ребалансира пазара, да се предоговарят договори и да се въведе третия либерализационен пакет за енергийния пазар. 

По повод предложението му 40 на сто от зелените централи да спрат временно производството си той заяви, че дори те да прекратят работата си само за седмица, това ще разтовари системата, която в момента била под голямо напрежение. 

Водещи

Най-четени