МОН одобри 6 учебника по история и цивилизации за 5 клас 29.08 | 13:54

Нуждата от свобода и плурализъм у нас налагала толкова одобрени варианти

От iNews.bg

Министерството на образованието и науката (МОН) представи 6 одобрени от експерти и учители учебници по история и цивилизации за пети клас за новата учебна година. Те са получили над 90% одобрение от учителите, които за първи път ще преподават по новата програма, съобщи на брифинг просветният министър и вицепремиер Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Одобрените учебници са на издателства "Анубис", "Булвест 2000", "Просвета плюс", "Свети Георги Победоносец” и др. Кунева се обърна към техните представители, присъстващи на пресконференцията, в малкото оставащо време до 15 септември да направят всичко възможно учебниците да са на чиновете на петокласниците.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов уточни, че учебниците са оценявани от 1942 учители от общо 2139 и това се прави за първи път. Той коментира, че на издателствата им предстои тежък период, тъй като трябва да се събират заявки кои учители по какъв учебник искат да учат децата, да се сключват договори и чак тогава да се пристъпи към отпечатване на съответния учебник.

На въпрос на медия защо трябва да има повече от един учебник по даден предмет, Стаматов отговори, че в страната ни има свобода, плурализъм и училищата могат да изберат най-подходящия за тях вариант на учебници.

"Историята е една, но има много исторически разсъждения по един въпрос”, аргументира се зам.-министърът.  

Водещи

Най-четени