МОН реже местата за икономисти и администратори в държавните университети 23.02 | 15:15

Промените влизат в сила от тазгодишната кандидатстудентска кампания

От iNews.bg

Министерството на образованието и науката намалява бройките за прием в университетите за специалностите от някои професионални направления, сред които най-голямото ще е в "Икономика" и "Администрация и управление", и ще финансира приоритетно обучението в специалности, за които има недостиг на пазара на труда. Промените ще влязат в сила от предстоящата кандидатстудентска кампания за приема на първокурсници през академичната 2016/2017 година.

Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева днес на пресконференция, дадена по повод окончателно приетите изменения в Закона за висшето образование от Народното събрание миналата седмица.

"От 2007 година се финансираха бройките за студенти според желанието на университета, според заявките на висшето училище. Достигнахме максималната либерализация. Висшето образование влезе в негативната демографска крива - тази година завършващите гимназия ще са с 4000 души по-малко. Това налага намаляване на бройките за кандидат-студенти и преструктуриране чрез промяна на финансирането", коментира главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Нови текстове от закона дават правото на държавата да определя приоритетни професионални направления и защитени специалности (например "Японска филология" и "Арабистика"), които да финансира допълнително. Двата двата списъка ще станат факт след обнародването на закона. Но отсега е ясно кои направления със сигурност ще са сред приоритетните и в кои приемът ще бъде намален. Те бяха обявени днес от зам.-министъра, отговарящ за висшето образование, проф. Николай Денков.

Сред приоритетните направления ще са тези от областта на висшето образование "Педагогически науки" ("Теория и управление на образованието", "Педагогика", "Педагогика на обучението по..."), от областта "Природни науки, математика и информатика" ("Физически науки", "Химически науки", "Биологически науки", "Науки за земята", "Математика", "Информатика и компютърни науки"), от областта "Технически науки" (всички инженерни специалности и архитектура), както и от областта "Аграрни науки и ветеринарна медицина" ("Растениевъдство", "Растителна защита", "Животновъдство", "Ветеринарна медицина", "Горско стопанство").

Механизмът за увеличение на държавната субсидия за тях вероятно ще включва увеличение на базовия норматив за годишна издръжка на студент в даденото направление.

Сега студентите в педагогическите специалности у нас са 7.8%, в аграрните - 3.1%, във всички инженерни и архитектура - 19.8%, а в икономическите специалности и тези от направление "Администрация и управление" са 2/3 от студентите.

 

При редуцирането на бройките за прием, които университетите ще поискат в заявките си до МОН, от министерството ще се ръководят от четири основни критерия: учебната дейност, научна дейност, реализация на студентите и дали направлението е определено като приоритетно или не.

Със сигурност няма да има редуциране на бройките за прием на студенти по компютърни науки, комуникация и математика, подчерта главният секретар на МОН.

МОН планира и нови промени в Закона за висшето образование, които да поставят точка на спекулациите за мандатността на ректорите, обяви вицепремиерът Кунева. Съмнения, че преобразуването на университети в изследователски, каквито се създават с последните промени на Закона, може да се използва като вратичка от ректори без право на нов мандат да останат на постовете си предизвикаха остър дебат в НС при приемането на поправките. Затова МОН ще внесе нови изменения, с които категорично да стане ясно, че преобразуването не дава право на съответните ректори на нови два последователни мандата на поста.

Друга планирана от МОН промяна ще раздели финансово-стопанското управление на университетите от академичното, каза още вицепремиерът.

 

 

Водещи

Най-четени