МС одобри закриването на Държавния резерв 09.11 | 15:47

На заседание на правителството беше приета нова система за управление на военновременните запаси

От Деляна Петкова

По време на днешното (9 ноември) правителствено заседание министрите одобриха проекта за закриване на Държавния резерв и военновременните запаси. Функциите по съхранение и управление на кризисните запаси се поемат от ресорните министерства, съобщава правителствената информационна служба.

Видът и количеството на необходимите кризисните военновременни запаси ще се определят с наредби на Министерския съвет. Премахват се номенклатурните списъци, допълват още от МС. 

Решението за закриването на държавния резерв се регламентира от проекта за промените в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. България има задължения да поддържа определени минимални запаси от суров петрол и петролни продукти. Те са записани в Директива 2006/67/ЕО.

Днес правителството реши да създаде специална изпълнителна агенция, която ще се занимава с тези запаси. Тя ще бъде на подчинение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В ИА "Задължителни запаси от нефт и нефтопродукти" ще работят 39 души.

От МС обясняват, че са взели това решение след анализ на действията при отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим" - Бургас.

С приемането на законопроекта се очаква да бъде постигната по-висока степен на обезпеченост със стратегически стоки и материали при кризисни ситуации, при положение на война, военно или извънредно положение, повишаване на ефективността на процеса по съхраняване и опазване на държавните резерви, осъществяване на по-добър държавен надзор и по-добро управление на държавния финансов ресурс.

Законопроектът беше приет на вносител.

Водещи

Най-четени