Майката на Мария изоставила още едно дете 31.10 | 07:44

Сашка оставила 10-годишния си син в кашон до контейнер близо до хранителен магазин

От Кремена Бедерева

Майката на малката Мария, намерена в цигански катун в Гърция, изоставила още едно дете преди 5 години.

Това установи проверка на социалните служители от отдел "Закрила на детето” в Гурково. 35-годишната Сашка Русева от Николаево изоставила 10-годишния си син в кашон до контейнер близо до хранителен магазин, пише в. "Монитор".

"Когато детето е намерено и приютено от непознато семейство, родителите му вече са били в чужбина”, обясниха пред "Монитор” от Агенцията за социално подпомагане. Експертите от отдел "Закрила на детето” вече решиха да изведат от семейството 7-те братя и сестри на русия ангел Мария. "За съжаление родителите не ни съдействат. Предложихме на Сашка да я настаним в центъра "Майка и бебе” заедно с двете най-малки деца, но тя отказа”, обясни шефката на отдел "Дейности и мерки по закрила на детето” в Агенцията за социално подпомагане Детелина Котевска пред Би Ти Ви.

Така 4 от хлапетата ще бъдат настанени в приемни семейства, 1 ще отиде при роднини, а най-големите 2 деца ще живеят в специализирана институция. Малката Мария също ще отиде при приемни родители, въпреки че най-голямата дъщеря на семейство Русеви – Катя, поиска да се грижи за нея. Жената има две деца и чака трето. Живее в порутена барака без ток и вода. Катя е убедена, че майка й не е продала Мария
защото в противен случай нямало да живеят в мизерия.

Пред "Монитор” кметът на Николаево Косьо Косев също потвърди, че не е забелязал семейството да разполага с пари. Родителите на Мария живеят в крайна бедност. Сашка е работила по програма за временна заетост към общината за минимална заплата. Основните доходи на семейството са от социалните помощи, които получават за децата. След като хлапетата бъдат изведени от дома им обаче, Сашка ще спре да получава детски.

Надбавките ще бъдат прехвърлени към семействата, които ще поемат грижите за децата. Докато са разделени, Сашка и Атанас ще мога да се срещат с децата си. Момичетата и момчетата ще им бъдат върнати, когато родителите докажат, че могат да се грижат за тях. "Не бива да ни задоволява аргументът, че ромите просто живеят в такива условия. Децата не могат да живеят така. Ще бъде направено всичко Мария да живее щастливо”, заяви още Котевска.

Водещи

Най-четени