Гърция ще ни върне Мария, ако тя наистина е българче 22.10 | 16:56

Ако това се случи, социалните може да поискат забрана тя да напусне страната

От Цанка Донкова

Гръцките власти ще ни върнат 4-годишната Мария, намерена в ромски лагер в Гърция, ако се докаже, че тя е българче, съобщава в. "Монитор".

От гръцка страна вече са изпратили запитване до България дали има данни за изчезнало дете с описанието на Мария. Ако момиченцето бъде върнато у нас, то ще бъде настанено първоначално в кризисен център за период от 6 месеца.

След този лагер по принцип децата се връщат на родителите им. Но заради твърденията на ромите, които са се грижили за Мария, че са я купили за 80 евро от бащата, социалните най-вероятно ще поискат родителските права на семейството да бъдат отнети.

Още един вариант е, след като малката се върне в България, социалните да поискат забрана тя да напуска страната.

"Ние можем да предложим на МВР да наложи забрана на детето да напуска страната в следващите 2 г.", обясняват от Държавната агенция за закрила на детето.

Все още ДНК профилът на детето не е получен от Гърция. Така че единственото изследване, което може да бъде направено още сега, е сравняване на кръвните показатели на детето с тези в регистъра на криминално проявените лица в страната.

До момента е станало ясно, че между България и Гърция действа международен канал за трафик на деца. Усилията на властите са насочени в залавяне на ромските семейства, които се занимават с продажба на деца зад граница.

Цената на децата, вкарани в този канал, варирала между 1000 и 2000 евро. Властите работят и по версията за канал за внасяне на бременни жени от България, които раждат в Гърция, след което децата се продават.

Водещи

Най-четени