Майките не са готови да чакат строежа на нови детски градини 28.10 | 11:57

Увеличаването на детските заведения е добър ход според тях, но ще отнеме прекалено много време

От Елена Кирилова

Идеята за увеличаването на детските заведения, а не парите за майчинство, е добра, но ще отнеме твърде много време, заяви Радина Джевелекова от Сдружението на настоящите и бъдещите майки, цитирана от БНР.

Строежът на детски градини е добър ход, но проблемът при тях произтича от факта, че броят им едва ли ще е достатъчен за настаняването на деца след 1-годишна възраст.

По думите на Джевелекова в момента се забелязва тенденцията раждаемостта да намалява. Съществува опасност, когато детските градини бъдат готови, да няма достатъчно деца, които да запълнят местата в тях.

Сдружението на настоящите и бъдещите майки настоява да се помисли как може да се помогне на майките и семействата с малки деца в момента. Ако не е възможно увеличаването на майчинските, то е добре да се увеличат местата в детските градини, защото повечето родители изпадат в безизходица, след като детето им навърши една година.

Според Радина Джевелекова майките искат втората година от майчинството да се изравни с минималната работна заплата. Освен това те настояват за увеличаване на детските надбавки.

Има готовност за нов протест, но все още не е ясно кога ще се проведе той.

Водещи

Най-четени