Маргарита Попова: Необходимо е национално съгласие за вземането на нови заеми 31.07 | 12:37

Според вицепрезидента актуализацията на бюджета трябва да се обсъжда първо в парламента

От Мая Александрова

"Необходимо е национално съгласие по въпросите за актуализацията на бюджета и вземането на нови заеми." Това каза пред журналисти във Варна вицепрезидентът Маргарита Попова.

Според вицепрезидента въпроси като актуализацията на бюджета, теглене на нови заеми и сключване на договори, които се третират ратификационно в Народното събрание, трябва да се обсъждат много внимателно и мястото за тяхното обсъждане е първо в парламента, където трябва да се търси партийно политическо съгласие.

Второто място, където се търси такова съгласие на много високо ниво, е президентската институция по време на Консултативен съвет.

"Ако това на Консултативен съвет не е било обсъждано, не е било договаряно, би било добре да има разговори, да има Консултативен съвет, след като са толкова много важните въпроси. Ако е необходимо, всяка седмица ще се свиква Консултативен съвет, но трябва са се борим и да търсим националното съгласие по тези въпроси, иначе не може да се управлява", посочи Маргарита Попова. Според вицепрезидента свързването на актуализацията на бюджета и тегленето на заеми с конкретна управленска програма е логиката на въпроса.

"А не така, за всеки случай да имаме повече пари, този отговор не убеждава интелигентния човек. Трябва да се търси съгласие и когато то е видимо невъзможно, да бъде намерена пътечка то да бъде потърсено. Едва тогава, на основата на съгласие, на подписан документ, приета декларация – нека да се види кой е "за" и кой е "против" с конкретни аргументи. Аз не знам защо ще се искат заеми само превантивно, не се обяснява достатъчно конкретно и ясно за какво го правим", каза още Маргарита Попова.

Според нея свързването на днешната ситуация и обвързването ѝ е със ситуацията от 1996–1997 година, с правителството на Стефан Софиянски, е фактическа и тактическа грешка, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени