Маргарита Попова поема президентския пост 13.05 | 09:24

Това може да стане, ако се установи вина на Плевнелиев заради тайната му среща

От iNews.bg

Вицепрезидентът Маргарита Попова поема президентския пост, след като парламентарната комисия "Плевнелиев” представи доказателства за отстраняване на държавния глава. Според източници на в. "Репортер" депутатите от комисията, която разследва тайните срещи на президента с директора на австрийското енергийно дружество EVN Щефан Шишковиц, вече събират данни за отстраняване на Плевнелиев. 

Ако Конституционният съд установи вина на държавния глава, то до края на мандата постът ще бъде зает от Маргарита Попова

Вицепрезидентът се разграничи от критиките на Плевнелиев към НС и заяви, че решението му да не се яви в комисията "не може да бъде личен избор”. 

"Отстраняване на държавния глава може да стане само с решение на Конституционния съд при установяване на държавна измяна или нарушаване на Конституцията”, обясни бившият конституционен съдия Димитър Гочев. 

"Ако се установи, че Плевнелиев е правил тайни уговорки с частни компании, това е нарушаване на конституционните му правомощия”, коментират юристи. 

За отстраняването му ще са необходими 70 депутатски подписа, за да бъдат изпратени обвиненията в Конституционния съд. Толкова депутати се подписаха и в проекторешението за създаване на парламентарната комисия, която да разследва президента.

Водещи

Най-четени