Марин Райков: Ние наследихме противниците на своите предшественици 31.05 | 11:31

Моето правителство беше експертно, заяви служебният премиер

От Ивелина Георгиева

Още от първия ден на своето управление ние наследихме противниците на своите предшественици. Това каза служебният премиер Марин Райков по време на отчет на дейността на служебното правителство.

Моето правителство беше експертно, защото в него нямаше нито една политическа фигура, поясни служебният премиер.

То бе още програмно и служебно, уточни Марин Райков.

"Ние не бяхме нито отбор Б, нито отбор С на една или друга политическа партия или банкова групировка. Ние бяхме отбор А на българското общество", каза Райков. Той посочи, че не му е стигнало времето, за да пожънат това, което направиха.

Ние поехме управлението, което никой друг не желаеше да го поеме, допълни той.

Райков посочи, че в работата на кабинета му преди всичко бе направен анализ на сектора енергетика. Разработена бе нова система на ценообразуване в енергетиката, която премахва нередностите по веригата, каза той.

Проверките разкриха резерв от 240 млн. лева, което означава, че не би трябвало да има увеличение на цената на тока от 1 юли, поясни служебният премиер.

Той допълни, че неговото правителство е успяло да разсекрети над 200 договора в сектора.

Райков изброи и всички други заслуги на служебния кабинет в областта на инфраструктурните проекти, енергийната ефективност, социалната сфера, решаването частично на проблема с болницата в Девин, управлението на евросредствата, ускоряването на преговорите с Брюксел, работата в областта на електронното правителство и др.

Той подчерта, че по време на неговото управление не е имало масови демонстрации, защото хората са знаели, че служебните министри "не са част от проблема, а част от решението".

Марин Райков отчете и част от работата си в областта на външната политика. Той заяви, че страната ни е продължила да бъде предвидим играч в европейското пространство и е било защитено националното достойнство на българите.

Подкрепихме европейската перспектива на всички наши от Западна България, включително и на Македония, отчете Райков.

Той допълни, че са успели да преодолеят всички недоразумения между българските и турските превозвачи, особено с помощта на транспортния министър. 

Ние наследихме оковите на един рестриктивен бюджет, каза Марин Райков.

В края на мандата на служебния кабинет фискалният резерв от 3,87 млрд. лева е нараснал на 5,5 млрд. лева, подчерта служебният премиер.

С 445 млн. лева е намалял бюджетният дефицит в края на мандата на служебното правителство, допълни още Райков.

Той благодари на президента за доверието, което му е гласувал, и пожела на тези, които поеха властта, един пълноценен и полезен мандат.

За своите министри Райков посочи, че са дали всичко от себе си, и им се извини за напрежението, което неведнъж е създавал, защото ситуацията е била много тежка.

Райков благодари още на семействата на всички министри от екипа си и на медиите, че са проявили независимост към неговия кабинет.

Водещи