Плевнелиев доволен от работата на служебното правителство 31.05 | 11:03

Президентът направи отчет за приключване на мандата на кабинета "Райков"

От Ивелина Георгиева

Служебното правителство се справи успешно с двете си най-важни задачи - успокои нацията и проведе успешно прехода към избиране на ново Народно събрание.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета за приключване на мандата на служебното правителство.

"Организацията на изборите бе на ниво. Те бяха свободни и демократични", заяви държавният глава.

Свършеното за пореден път доказа, че служебните правителства са тези, които са успокоявали нациите в най-тежките моменти, добави той.

Според него това е правилната посока за възстановяване на диалога между правителството и народа.

Въпреки ограничения си мандат служебното правителство пое да свърши най-тежките задачи.

С 1,6% спадна безработицата, бяха осигурени 41 млн. лева за най-бедните, доверието към пазара на България от големите инвеститори се увеличи, изброи Плевнелиев.

По план пенсиите бяха увеличени от 1 април, бе извършен пълен международен анализ в сектора на енергетиката, който очерта проблемите и те могат да бъдат решени. Служебното правителство отговори на очакванията на хората и над 200 договора бяха изкарани на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, посочи Плевнелиев.

Над 300 млн. лева кредити бяха раздадени за два месеца по програма "Джереми", похвали още работата на служебния кабинет президентът. Служебното правителство ускори работата на големите инфраструктурни проекти и автомагистрала "Тракия" ще бъде отворена на 1 юли, каза той.

Държавният глава похвали и политиката на кабинета "Райков" в областта на програмата за енергийна ефективност, работата по електронното правителство и др. До края на 2015 г. България може да има решителен пробив в електронното правителство, увери президентът.

Той призова народните представители да подкрепят добрите идеи на служебния кабинет, особено в областта на енергетиката и изводите от работата на Изборния борд.

Служебното правителство стартира в дни на масови протести и недоволство, то успя да успокои държавата и да направи плавен преход към нов парламент и сега си "тръгва с достойнство и широко вдигната глава". То не допусна грешки. До последния ден работи в екип без никакво напрежение между министрите, увери Плевнелиев.

"Когато никой не искаше да поеме отговорност, тези достойни българи го направиха", коментира държавният глава.

Служебното правителство успя да създаде условия на съдебната власт да може да работи и функционира свободно и независимо, смята още Плевнелиев.

По думите му едно от най-големите постижения на служебното правителство е, че направи българската енергетика много по-прозрачна.

Кабинетът на Райков е направил и решителен пробив по проекта Набуко, продължи президентът. 

Служебното правителство остави една малко по-различна култура на приемственост в българската политика, заяви държавния глава.

Това бе едно скромно и добронамерено правителство, допълни той.

Имахме скромен и добронамерен премиер, каза президентът и допълни "Марине, благодаря ти".

Освен на служебния премиер Плевнелиев благодари на всички останали членове на служебния кабинет.

Водещи

Най-четени