Марин Райков вече е получил агреман от Италия 05.07 | 16:42

Бившият служебен премиер ще оглави дипломатическата ни мисия в Рим

От Елица Елефтерова

Марин Райков вече е получил агреман от Италия, с което държавата дава зелена светлина бившият служебен премиер да оглави дипломатическата мисия на България в Рим, съобщи външният министър Кристиан Вигенин, цитиран от bTV.

Президентът трябва да подпише указа за новото посланическо назначение на Райков. С решението на Министерския съвет, взето на последното заседание на служебното правителство, се предлага Райков да заеме мястото на Ангел Чолаков като посланик на България в Рим.

По думите на Вигенин Чолаков ще стане посланик в Париж – пост, заеман от Марин Райков преди поканата от държавния глава да поеме премиерския пост в служебния кабинет. Чолаков също е получил агреман.

Предложението Райков да стане посланик в Рим срещна редица критики както от политическите, така и от дипломатическите среди. Вигенин също осъди номинацията като "самопредложение" с уговорката, че признава качествата на Марин Райков като дипломат, но не е съгласен с принципа на назначението.

Обект на критика станаха и част от другите седем дипломатически рокади, предложени на последното заседание на кабинета.

Кристиан Вигенин предвижда в Министерството на външните работи да се запази позицията на говорител, но все още се обсъжда кой да заеме поста. Министърът обяви още, че между 24 и 26 юли в София ще се проведе посланическа конференция.

Когато избухна скандалът със самоназначаването на Райков, той коментира, че не е можел да се самоназначи за посланик. Министерският съвет реши да предложи на президента да назначи осем посланици, сред които е и Райков.

По думите на премиера опитите да се оспори постът на посланик са изключително лош сигнал за европейските партньори на страната.

Водещи

Най-четени