Марина Велчева е поредният читател на библиотеката, който сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца 10.01 | 15:45

Осемгодишната Марина оглави класацията на културния институт, която води началото си от 2016 г. Наградите бяха връчени на 10 януари 2024 г. в Библиотечко на специална церемония.

От iNews.bg

Марина Велчева е поредният читател на библиотеката, който сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе. Осемгодишната Марина оглави класацията на културния институт, която води началото си от 2016 г. Наградите бяха връчени на 10 януари 2024 г. в Библиотечко на специална церемония.

Най-малкият читател за 2023 г. е Матео Симеонов, записан в библиотеката на 23 дни. Читателят с най-много заети книги от отдела за възрастни е Богомил Хараламбов. И двамата получиха грамоти и награди.

Отличени бяха и педагози, най-активно работили с библиотеката през годината – Кристина Димитрова – преподавател в НУИ "Проф. Веселин Стоянов" и педагогическия екип от ПЧУ "Леонардо да Винчи". Най-четящо семейство през изминалата година бяха семейство Петкови (Магдалена, Екатерина, Михаил и Йордан), най-дългогодишни читатели с много отличия в класациите ̶ Добрин и Калина Тиханови. Андреа Драева, която е само на година и половина, получи награда за най-позитивна малка читателка, а Повелител на дебелите книги ̶ читател с най-много прочетени страници, стана дванадесетгодишната Александра Мартева. Доброволец на годината стана Лиляна Коева, а Приятел на библиотеката – Деница Филева.

Самата класация на най-четящите деца на град Русе за 2023 г. беше организирана в две категории. В категория "От 0 години до І клас" на трето място се класира Елеонора Илиева на 5 г. Втора е Аделина Дундарова на 4 г., а първенец отново е Никол Цанкова на 6 г.

В категория "От І клас до 14 години" трето място зае Никол Желева 9 г. Втора е Йоана Дундарова на 9 г. И на първо място и най-четящо дете за 2023 г. на Русе е Марина Велчева на 8 г.

За всички деца имаше грамоти и подаръци от библиотеката и книжарници "Хермес", "АБВ" и "Хеликон".

Наградите на библиотеката бяха връчени от директора Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още много интересни и полезни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя използва случая да каже няколко думи за изминалата година: "През 2023 г. бяха регистрирани 9272 читатели, от които 4658 под 14 години. През тази година за пръв път прага на библиотеката прекрачиха 3309 читатели, в това число 2212 деца до 14 годишна възраст. Посещенията са 123409. Заетите библиотечни материали 188015 бр.

Горди сме, че сме единствената библиотека в страната, в която трима библиотекари завършиха обучение за работа по метода Монтесори и вече започнаха занятията с деца от 0 до 6 години като сертифицирани преподаватели.

2023 г. беше особено успешна за нас и с реализирането на важни за дейността ни проекти. Ще обърна внимание само на един от тях: Продължаваме работата по проекта "Новатори в културното предприемачество и нови възможности за култура и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на обществена библиотека". Наши партньори са Сдружение "Център Динамика" и Сдружение "Българска асоциация на независимите художници аниматори – Пройко Пройков". Ремонтните дейности в киносалона текат с пълна сила и очакваме скоро обновената зала да приеме първите си събития и посетители.

През 2024 г. ще работим по няколко проекта, вече получили финансиране от Национален фонд "Култура" и Министерство на културата.

Предстоят вълнуващи срещи за децата на Русе с любимите детски автори Мануела Саркисян, Здрава Каменова и Радостина Николова. Предвижда се ателие за рисуване със светлина, както и огнения спектакъл "Жар" на артистите от Infernity - Fire Art.

През изминалата година проведохме повече от 300 масови събития. Имахме удоволствието да посрещнем в библиотеката най-четените и обичани български писатели като Мария Донева, Георги Милков, Александър Урумов, Симеон Идакиев и др. Надяваме се и през 2024 г. да ни гостуват още любими на читателите автори, като още този месец, на 25 януари, очакваме Захари Карабашлиев.

В десетата Международна научна конференция ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА МИНАЛОТО, ТРАНСФОРМИРАНИ В БЪДЕЩЕТО в края на април. се включиха 64 участници с 62 доклада.

А Четвъртият Национален младежки форум "Арнаудови срещи 2023. Пътят към познанието" през юни събра повече от 100 участници от цялата страна. Очакваме с нетърпение Петият младежки форум, който ще се проведе през 2024 г.

През 2023 г. се проведе ХІХ издание на конкурса с тема "Ex Libris – Ex Dilemma". 284 творби на 204 участници от 29 държави се състезаваха за Голямата награда на конкурса. Юбилейно издание ни очаква тази година – двадесето издание на Международния конкурс за екслибрис – "EX LIBRIS –EX OLYMPIIS". Този юбилей ще отбележим с пътуваща изложба от наградените и българските творби през годината, която ще обиколи няколко български града.

Използването на възможностите на новите технологии доказа, че е фактор за улесняването на нашата работа и разширяването на обема на провежданите събития, така че ще продължим тази тенденция и в бъдеще. Очаква ни една нова и изпълнена с предизвикателства година. Ще се опитаме да бъдем важна и смислена част от живота на русенци, на които благодарим за доверието и подкрепата."

Пълният текст на отчета за дейността на библиотеката ще бъде публикуван в сайта на културния институт.

В края на тържеството, по традиция, най-четящото дете за 2023 г. Марина Велчева остави своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

Журналисти и гости бяха приятно изненадани от поздрава на "Балет Дъга" с ръководител Деница Филева.

Видео от събитието ще бъде качено на фейсбук страниците на библиотеката.

Водещи