Марули с "гарнитура" листни въшки заляха пазара 16.04 | 11:39

Часове наред отнема измиването на салатата

От Цанка Донкова

Марули, пълни с листни въшки, са наводнили сергиите на пазара и магазините, съобщава в. "Всеки ден". Стотици недоволни клиенти са се оплакали от пълзящите буболечки, които заварвали, щом отворели торбите вкъщи. Хората направо подскачали, когато от свежите зелени листа по мивките и кухненските плотове плъзвали орди дребни буболечки. След това измиването на марулите им коствало повече от час.

"Бяхме купили съвсем нормални, уж пресни салатки и щом извадих пликовете вкъщи, от тях изскочиха черни и червени миниатюрни буби", оплаква се възрастна домакиня, на която накрая се наложило да изхвърли половината от салатите в кофата за боклук.

Въпреки висенето с часове на мивката, за да накисне и мине всяко листо под течащата вода, черните гадинки не можели да се отмият, тъй като били силно впити в зеленото.

Според възмутените хора, накупили си от марули с листни въшки, виновни за това са фермерите, които ги отглеждали. Купувачите смятат, че производителите са решили да пестят от препарати срещу буболечки.

За да бъдат чисти, не бива да се засаждат зеленчуци, нападнати от листни въшки, припомнят селскостопански специалисти. Вредителите трябвало да бъдат отстранени незабавно, още в началото, като при израстването на зеленчука системно се оглежда долната повърхност на листата и дори само при няколко буболечки веднага да се пръска срещу вредителите.

Нерядко зеленината пламвала от гадинките заради мърляви стопани, които не чистели плевелите около тях. Така въшките безпрепятствено се прехвърляли върху бъдещата ни салата.

Най-ужасени от неприятната напаст по марулите обаче останали хората с лошо зрение. Те усетили, че има нещо нередно, едва след като салатата им загорчала, а като се вгледали внимателно в купата, съзрели мъничките буболечки да обикалят по листата.

"Ужасно е, като си помислиш, че си изял някакви гадинки, вкусът им е сладникаво-горчив, но най-отвратително е, когато ги видиш в чинията", разказа семейство, нарязало от "вкусната" салата.

След зачестилите случаи на въшлясали марули повечето от клиентите по пазарите са спрели да купуват, преди да разгърнат листата и да огледат внимателно дали са чисти.

Водещи

Най-четени