Мая Манолова: Ще бъда народен закрилник срещу лошата държава 22.07 | 15:50

Мисията ми е да защитавам хората – като адвокат и политик, каза „острието на БСП“

От Ростислава Иванова

Номинираната от БСП за омбудсман (обществен защитник) Мая Манолова заяви по време на публичния дебат "Гражданите питат", че в живота си "има една мисия – да защитава хората". Тя декларира, че институцията за нея означава "народен закрилник" и затова иска да се посвети на това, което е правила през целия си досегашен живот – да защитава хората. След което изтъкна, че го е правила винаги – като адвокат, политик и депутат, а занапред ще го прави и като омбудсман.

"През тези години е защитавах важни граждански каузи - срещу монополите, срещу ерепетата, срещу частните съдебни изпълнители и за спазване на социалните права на хората", отбеляза депутатът от левицата. И декларира: "Правата и проблемите на българските граждани нямат цвят. Те не са леви или десни".

Дебатът бе организиран от гражданско движение "Днес". На него обаче не присъства сегашния обществен защитник Константин Пенчев. Манолова обясни, че той е поканен, но буквално в последния момент от кабинета му се извинили, че не можел да присъства.

Парламентът трябва да избере новия български омбудсман следващата седмица. Кандидатурата на Манолова дълго време бе единствена, но буквално в последните минути на крайния срок за предлагане на номинации, парламентарната група на Реформаторския блок внесе в деловодството на Народното събрание и името на Константин Пенчев.

"Влизайки в политиката преди 10 години, си поставих една мисия - да защитавам хората. Правила съм го още като адвокат. Нивото на националната политика обаче ми даде повече възможности да защитавам повече хората. Правих го през тези години, независимо дали сме били на власт или в опозиция”, декларира Мая Манолова.

По думите й омбудсманът е "народният закрилник", "последната инстанция, към която се обръщат гражданите с нарушени права, децата в риск, хората в неравностойно положение, болните, които не могат да се снабдят с лекарства".

Социалистката има по-различна визия за ролята на обществен защитник в държавата. Според нея "обудсманът трябва да отиде при хората, а не те да тропат на вратата му". "Това е нещото, което бих променила в тази институция", категорична бе тя. И допълни, че би променила и начина, по който омбудсманът реагира на жалбите на гражданите. "Общественият защитник би трябвало да прави самостоятелни проверки по жалбите на гражданите, а не да ги разпределя между институциите", отсече "острието на БСП".

Манолова изтъкна "активната си парламентарна и политическа дейност през последните 10 години". "Моята биография е публично известна и разпознаваема за българските граждани и неправителствените организации", каза тя. И изреди, че през годините е бранила неотменно социалните права на хората, защитавала ги е от ерепетата, монополистите, съдебните изпълнители и по други важни граждански каузи.

"Днес в България крещящите примери на социално страдание са безбройни - бедността, социалното изключване, проблемите в гетата, проблемите в здравеопазването - всеа огромни проблеми, които имат нужда от своето решение”, продължи Манолова в ораторски стил.

Българинът се чувства дребен и смазан в собствената си държава

Според нея "българинът се чувства дребен и смазан в собствената си държава, пред лицето на собствената си администрация, която все по-често се държи като пълновластен господар". И заключи: "В тази ситуация хората имат нужда от ефективен защитник. Това трудно може да става през партийно-политическите роли и затова в България я има омбудсманската институция, която трябва ефективно да закриля хората”.

"Участвайки в това състезание и приемайки номинацията на БСП – Лява България и граждански организации, аз искам да се посветя на това, което съм правила през целия си живот в различните си роли, но вече от позицията на една независима институция, която да защитава гражданите”, обяви тя. И констатира, че "всяко умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман, от човек който да воюва с проявите на лоша администрация".

Според нея "това е полезно за самата власт, защото администрацията се държи по еднакво безобразен начин, независимо от това кой управлява". Депутатът от левицата се ангажира, ако бъде избрана за омбудсман, да превърне тази институция в "много полезна за всички български граждани", като разчита за това на медиите и на гражданската активност.

 

 

Водещи

Най-четени