Менда Стоянова: Публикуването на доклада за КТБ може да навреди на бизнес климата 01.03 | 16:41

Огласяването на търговски и банкови тайни може да докара искове за неустойки, предупреждава шефката на бюджетната комисия

От iNews.bg

Огласяването на доклада на AlixPertners за КТБ може да доведе до влошаване на бизнес климата у нас. Това предупреди председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Според думите й приетите днес от правната комисия промени в Закона за банковата несъстоятелност на първо четене, които дават правото на Народното събрание да направи въпросния доклад публично достояние, отговаря на интересите на обществото. В същото време обаче при подобно действие съществува сериозна опасност да се навреди на условията за правене на бизнес у нас.

"Това би могло да даде един лош сигнал на чуждестранните инвеститори за това, че българското Народно събрание всеки момент може да вземе законово решение и да огласи търговска информация и банкова тайна”, обясни Стоянова пред БНР.

Тя уточни, че в случая става дума за фалирала банка, но все пак нейните клиенти и кредитори не трябва да понасят последиците от лошото й управление. При това положение определени субекти биха могли да поискат неустойки и обезщетения заради огласяването на техни търговски и банкови тайни, предупреждава Стоянова. За подобен сценарий по-рано днес съобщи и Борислав Стратев от Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в България. По време на обсъждането на промените в Закона за банковата несъстоятелност от правната комисия той предупреди, че авторите на доклада за КТБ от AlixPartners могат да поискат сериозни компенсации заради разгласяването на разследването им в публичното пространство.

Водещи

Най-четени