Мениджъри на „Белведере“: Нашият случай е лакмус за инвестиционната среда в България 15.12 | 16:25

Все още мениджмънтът няма достъп до офисите си и синдикът има право безконтролно да се разпорежда с имуществото

От Кремена Бедерева

Случаят с компаниите "Домейн Менада" и "Белведере Дистрибуция" се наблюдава тези дни много внимателно от всички инвеститори в България и се превърна в своеобразен "лакмус за техните бъдещи решения”.

Това каза Николаус Смирноф, изп. директор на "Белведере Кепитъл Мениджмънт", на пресконференция в БТА.

Директорът на вътрешния одит на цялата френска група "Белведере" Етиен Юк заяви, че групата твърдо стои зад компаниите си в България и ще им помогне във всеки един момент, ако те са финансово затруднени.

"Силно вярваме, че българският съд ще оцени ситуацията безпристрастно и сме сигурни, че ще преразгледа решенията си. Обичаме България и не бихме искали този случай да затъмни впечатленията ни от нея на световната инвестиционна сцена.

От друга страна имаме амбициозни планове за бизнеса си и смятаме за пълен абсурд съдът да назначи човек, който има едва няколкомесечен опит като синдик, а сега управлява цялото ни имущество. Това е недопустимо – ние трябва час по-скоро да се върнем във фирмите, да ги стабилизираме, реорганизираме и да ги направим печеливши", добави Смирноф.   

Преди повече от две седмици синдик, назначен от съда, станал известен със скорошното "превземане" на ТВ7, влезе със същата група охранители в офисите, складовете и производствените помещения на компаниите "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада" – собственост на "Белведере Кепитъл Мениджмънт", и с това на практика спря дейността им. Сценарият поразително напомня сагата с ТВ7, и то не само поради абсолютно същите участници в нея.
 
"Белведере Кепитъл Мениджмънт" е най-голямата чуждестранна инвестиция във винената индустрия в България.

През октомври тази година, след неоснователно искане за откриване на производство по несъстоятелност и въпреки платежоспособността на засегнатите дружества, беше назначен временен синдик и беше наложен запор на банковите сметки на дъщерните дружества на френската група. След изплащането на сумата обаче съдията постанови сегашното управление да бъде лишено от правото си и то да бъде поето от синдика.

"За минути сградите ни и всички производствени помещения бяха запечатани и достъпът на всички служители, включително и моят, беше ограничен", коментира Николаус Смирноф.

"Това без съмнения е планирано посегателство върху собствеността ни. Предполагаемото задължение, чиято сума не бе голяма, бе единствено и само на една от нашите фирми – винарна "Домейн Менада", а съдът постанови блокиране на цялата група. Подобни действия, биха отблъснали всеки потенциален инвеститор в България", допълва Смирноф.

Все още мениджмънтът на "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада" няма достъп до офисите си, дружествата са запечатани и синдикът има право безконтролно да се разпорежда с имуществото.

Преди десетина дни френският посланик в София Ксавие Лапер Дьо Кабан също защити френските инвеститори и изрази надежда, че българският съд ще преразгледа решението си.

Мениджмънтът на българските дъщерни дружества и френските собственици са сезирали компетентните органи и очакват незабавната им реакция. "Решени сме случаят да стигне до най-високото ниво в Европейските институции и да бъде разрешен с тяхна намеса, ако трябва, тъй като е в нарушение на всички възможни принципи на една страна от ЕС", коментира Етиен Юк от "Белведере Груп", Франция.

Водещи

Най-четени