Мечтата на зрелостниците - да бъдат икономисти 11.04 | 17:03

Ще бъдат препитани и 62 260 седмокласници

От Гергана Златкова

Най-желаната специалност за зрелостниците у нас е икономиката - 20 хиляди са кандидатите за нея. Това съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

Втора най-желана специалност е биологията с 12 хиляди кандидати, отчете министър Николай Милошев. 

На пресконференция за матурите и изпитите за седмокласниците стана ясно, че 766 полицаи ще охраняват зрелостните изпити, а бюджетът, отпуснат за провеждането на матурите, е 4,5 милиона лева.

На първия държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) на 21 май заявления за явяване са подали 62 012 зрелостници, а на втория задължителен държавен зрелостен изпит на 23 май - 63 843 ученици.

За втората матура най-желан от зрелостниците е учебният предмет "География и икономика", за който са подадени молби от 20 259 ученици, на второ място по подадени заявления е "Биологията и здравното образование" - с 13 649 ученици, на трето място е "Английски език", избран от 11 925 ученици.

На четвърто място е предметът "Математика", посочен от 4379 ученици.

"Няма чувствителен отлив от зрелостници, които искат да се явяват на матура по математика и не е коректно да се сравняват випуските, защото през миналата година випускът на завършващите средно образование беше малко по-голям и затова малко повече бяха подадените заявления по предмета", коментира Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни политики и образователно съдържание" в МОМН.

Към момента не е ясно колко са местата, но "места за тези, които искат да учат, ще има", допълни министър Милошев.

Заместник-министърът с ресор средно образование Марияна Банчева съобщи още, че седмокласниците, които ще се явят на външно оценяване тази година, са повече от дванадесетокласниците. И при изпитите за седмокласниците няма да има промени, както и при матурите.

 

Министърът потвърди, че външното оценяване след 7 клас се запазва и тази година, дори ще бъде по-строго.

На националното външно оценяване след седми клас се очаква да се явят 62 508 ученици, а на външното оценяване в четвърти клас - 60 433 ученици.

И през тази година задължителните матури и националното външно оценяване в седми клас, с което се кандидатства в гимназиите, ще се състоят в едни и същи дни.

Матурите ще започват от 8:00 часа, а външното оценяване в седми клас - от 10:00 часа.

Водещи

Най-четени